Medi ambient

energia

Un decret estatal dificulta la implantació dels parcs eòlics a l'Alt Empordà

L'Estat espanyol vol reduir la prima econòmica que destina a l'energia eòlica

La patronal afirma que així no es construiran els parcs que s'han previst per al futur

El Ministeri d'Indústria ha presentat per a la seva aprovació un reial decret a través del qual vol regular les primes econòmiques de què gaudeix actualment l'energia eòlica. El document fixa una retallada d'un 40% en la retribució que reben els propietaris dels parcs un cop venen l'energia a la xarxa. A més, marca un màxim de 1.500 hores l'any amb dret a prima. Segons Ramon Carbonell, president de la patronal eòlica de Catalunya, Eoliccat, “el llindar de la rendibilitat dels parcs és de 2.200 hores i, si se li afegeix la retallada del 40%, els números no surten”.

Per això adverteix que, si s'acaba aprovant el decret, tots els parcs que estan en fase de tramitació, entre els quals hi ha els de les zones de desenvolupament prioritari que ha marcat la Generalitat, com ara la de l'Alt Empordà, quedaran aturats. “Fa tota la pinta que, al final, les comarques gironines continuaran sense parcs eòlics”, opina Carbonell. Segons el president d'Eoliccat, aquest fet evitaria la inversió directa de 575 milions d'euros que es preveuen amb els 440 megawatts, en uns 180 molins que hi ha en tràmits a la demarcació. A més, afirma que, “d'una tacada, el ministre d'Indústria es carrega part de la lluita contra el canvi climàtic i un sector que és punter en l'àmbit mundial”. El responsable patronal sosté que les empreses constructores continuaran tramitant els parcs, per no perdre els permisos, però que, amb aquestes condicions, difícilment els acabaran construint.

LA FRASE

Les empreses continuaran tramitant els projectes, però la inversió dels parcs quedarà congelada
Ramon Carbonell
president d'eoliccat

LA XIFRA

575
milions d'euros
calcula Eoliccat que representarien en inversió directa als parcs eòlics de l'Alt Empordà.

El text queda pendent d'aprovació

El reial decret s'ha enviat a la Comisión Nacional de la Energia, que és l'encarregada d'informar-lo. Si l'informe és positiu, llavors ja es podrà enviar el text al Consell de Ministres, per a la seva aprovació definitiva, a partir de la qual la norma entraria en vigor. Això no afectaria els parcs construïts, que, en qualsevol cas, continuaran rebent la prima marcada en el text anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona