Medi ambient

ENOLOGIA

Assaig per fermentar vi sota el mar a Sant Feliu

L'Ajuntament rep una proposta per estudiar l'evolució de les ampolles a la pressió de 20 metres de fondària

L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols té sobre la taula un projecte científic per assajar i estudiar la segona fermentació de vi embotellat en ambient marí, tot sotmetent les ampolles a les pressions de tres atmosferes que es registren a una profunditat aproximada de 20 metres, segons ha explicat l'alcalde, Joan Alfons Albó, a Ràdio Sant Feliu.

La proposta, amb l'aval de Freixenet, ja disposa dels permisos de Costes de l'Estat i la Generalitat, i de la Capitania Marítima de Palamós fins a finals de juliol de 2014. El consistori hi donarà el vistiplau un cop s'informi la Confraria de Pescadors de les coordenades on dipositaran les dues gàbies d'ampolles, previsiblement en aigües pròximes a la Volta de l'Ametller i els illots de les Balelles.

Les gàbies que contindran les ampolles són d'acer inoxidable i faran aproximadament un metre cúbic cadascuna, ja que les autoritzacions permeten ocupar, com a màxim, 6 metres quadrats de fons. Per protegir-les dels temporals, la proposta preveia fixar-les al fons amb morts de formigó, i els serveis de Medi Ambient han prescrit ancoratges ecològics i la seva ubicació en fons sorrencs, per no malmetre roques ni la vegetació submarina.

20
metres
de profunditat és la ubicació proposada per a la segona fermentació del vi, a una pressió de 3 atmosferes.
1
metre cúbic
farà cadascuna de les dues gàbies d'acer inoxidable amb ampolles que se submergiran per a l'estudi

Primera prova a la Costa Brava

La segona fermentació de vi s'assajarà per primer cop científicament en aigües de la Costa Brava, tot i que des del 2010 l'empresa Caves Submarines ofereix excursions subaquàtiques a la cala Llevadó de Tossa, on els participants agafen ampolles de vi xilè dipositades en cofres i després se les beuen a l'hora de dinar.

Aquest estiu passat també es va presentar la primera marca de cava fermentada totalment sota la mar Mediterrània, en aquest cas a Sitges. El producte va requerir l'anàlisi de les barreges de varietats de raïm adequades per aconseguir un bon buquet i, segons els enòlegs, el cava obté “un sabor més mineral i una aroma més envellida”, ja que les altes pressions exteriors i el moviment que genera l'onatge acceleren el procés de fermentació.

En el cas d'aquest darrer cava, però, es tracta d'un producte exclusiu, que es ven a uns 450 euros l'ampolla i amb produccions molt limitades, d'unes 5.000 ampolles anuals. Entre els atractius afegits, també destaquen les restes de mol·luscos i algues que s'adhereixen a les ampolles durant els mesos que dura el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona