Medi ambient

medi ambient

Els pantans acaben l'any un 50% més plens que el 2012

Susqueda està al 90% de capacitat; Boadella, quasi al 75%, i Sau, al 70%

Entre els tres, tenen 372 hm³ d'aigua, quan fa un any n'emmagatzemaven 237

L'augment més pronunciat s'ha registrat a Boadella

Els pantans de Susqueda, Sau i Boadella tancaran l'any més d'un 50% més plens d'aigua que l'any passat. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), entre tots tres emmagatzemaven divendres passat –quatre dies abans d'acabar l'any– 372,07 hm³, un 56,7% més que just un any abans, quan tenien 237,14 hm³ d'aigua en total. La capacitat màxima sumada dels tres embassaments és de 459,36 hm³, per la qual cosa en global estaven al 81% de la seva capacitat, trenta punts per sobre que un any abans, quan contenien només un 51,6% de l'aigua que poden encabir conjuntament.

Boadella

El pantà que presenta un increment anual més important ha estat el de Boadella, amb un 66,5%. L'embassament de l'Alt Empordà tenia divendres 45,66 hm³ emmagatzemats, quan el 27 de desembre del 2012 només en tenia 27,42. La dada actual de 45,66 hm³ suposa que està al 74,7% de la seva capacitat màxima (61,1 hm³) i que està per damunt no només de l'any passat –especialment dolent–, sinó també de la mitjana dels últims cinc anys (36,44 hm³) i de la dels últims deu (31,68).

Sau

Al costat contrari, l'embassament de Sau és el que té les dades menys altes, tot i que també ha registrat un augment molt considerable respecte a l'any passat. Si poc abans d'acabar el 2012 tenia 77,07 hm³ d'aigua, ara en té 115,91, és a dir, un 50,4% més. Quant a la seva capacitat total (165,26 hm³), està al 70,13%. La marca actual de 115,91 hm³ és superior a la mitjana dels últims deu anys (93,51), però inferior a la dels últims cinc (119,1).

Susqueda

El pantà més gran de les comarques gironines és el que està més ple: a pocs dies de tancar el 2013, se situava al 90,3% de la seva capacitat. Concretament, contenia 210,5 hm³ dels 233 que hi caben. Respecte a finals del 2012, quan tenia emmagatzemats 132,65 hm³, l'increment ha estat del 58,7%. A més, la quantitat de finals de desembre d'aquest 2013 també és clarament més alta que les mitjanes dels últims cinc (185 hm³) i deu anys (160,91).

La situació dels tres pantans més propers a l'àmbit gironí no difereix gaire del conjunt de Catalunya. La suma de tots els embassaments de les conques internes catalanes estaven divendres al 80% de la seva capacitat (en global contenien 556,17 hm³ dels 694,45 que hi caben).

LA XIFRA

81
per cent de capacitat registraven els tres pantans respecte a la seva capacitat màxima.

Les pluges de primavera, la clau

La clau de l'actual bon estat dels pantans van ser les pluges de la primavera, que van aconseguir omplir-los, i també el fet que durant l'estiu aconseguissin mantenir-se en bons nivells.

En el cas de Susqueda, el pantà més important, des del maig que es manté en registres molt alts, amb parèntesis molt petits.

També Sau es va mantenir a una capacitat bastant alta durant mesos, tot i que a partir del setembre la reserva d'aigua va començar a baixar contínuament fins que al novembre va remuntar gràcies a noves pluges.

Pel que fa a Boadella, entre març i juny es va mantenir gairebé al 100%. Durant l'estiu va baixar i va arribar a caure per sota del 50% entre setembre i octubre, i després es va tornar a omplir un xic amb les pluges de tardor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona