Medi ambient

medi ambient

L'Ajuntament de Tossa vol destinar la finca de Sant Grau a la producció de suro

És una finca d'aproximadament 100 hectàrees que el consistori va comprar el 2009

El pla de gestió de Sant Grau es va aprovar al ple per unanimitat

L'Ajuntament de Tossa de Mar (la Selva) ha aprovat el pla tècnic de gestió i millora forestal de la finca de Sant Grau, un terreny de 100 hectàrees que és propietat municipal i que està situat al massís de les Cadiretes. L'objectiu del consistori és destinar aquesta zona a la producció de suro i, al mateix temps, conservar i netejar l'espai. Fa uns mesos ja es va començar a retirar una part del suro d'algunes alzines sureres, però, en principi, el pla preveu actuacions fins al 2022. Paral·lelament, el consistori té previst arreglar i restaurar els camins, mantenir el sotabosc net amb animals de pastura i eliminar les restes vegetals per ser tractades com a biomassa forestal.

El consistori remarca que la producció de suro ha de permetre fer viable econòmicament la gestió de l'espai i contribuir a la conservació d'aquest espai d'interès. A més, l'Ajuntament de Tossa subratlla que el manteniment de la finca assegurarà l'accés en cas d'incendi forestal. A més d'extreure el suro, el pla preveu diverses actuacions com ara tallades de selecció, producció de llenya o desarrelament d'arbres i arbustos per a jardineria.

D'altra banda, l'estudi recull algunes dades curioses sobre la fauna i la flora que habita en aquesta finca. En primer lloc, les alzines els pins, el bruc, el marfull i l'arboç són algunes de les espècies vegetals majoritàries. Pel que fa a la fauna, el porc senglar és el mamífer més gran que hi ha a la zona, tot i que també s'hi poden trobar guineus, llebres, el gorjablanc, la geneta, eriçons, musaranyes o rates cellardes.

Pel que fa als ocells, la llista és molt àmplia, però destaca el gran nombre de rapinyaires. Finalment, el gripau, la granota, el llangardaix, la sargantana, la serp d'escala i la serp verda són els amfibis i rèptils més comuns.

Unanimitat en el ple

El pla de gestió i millora forestal de Sant Grau d'Ardenya va ser aprovat en el ple de dijous per tots els grups (Tossa Unida i el PSC, a l'equip de govern, i CiU, a l'oposició). La portaveu de CiU, Imma Colom, va manifestar al ple que el grup de CiU està satisfet que tiri endavant el pla, tot i que al seu moment la compra de la finca per part de l'Ajuntament (el 2009, amb CiU al govern) va ser molt criticada. Concretament, la compra es va fer el 13 d'octubre del 2009, a quinze anys i per un milió d'euros sense interessos.

LA XIFRA

100
hectàrees
és la superfície aproximada de la finca de Sant Grau, que es va comprar el 13 d'octubre del 2009.

LA DATA

13.10.09
És el dia
que es va formalitzar la compra de la finca, per un milió d'euros a quinze anys.

Els intents per dinamitzar aquest espai

Al seu moment, després de l'adquisició de la finca, l'Ajuntament va intentar convertir aquest espai en un parador nacional o trobar algun inversor a qui cedir-lo perquè hi muntés un negoci a canvi de rehabilitar-lo i mantenir-lo. Cap d'aquestes vies va donar fruit i davant la voluntat d'una família d'obrir-hi un bar, el consistori (TU-PSC) els va llogar una part de l'espai (el bar) l'estiu passat. Maria Àngels Pujals (TU), tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, va explicar llavors que amb l'obertura del bar es pretenia “dinamitzar” aquesta zona. També va recordar que l'adquisició de Sant Grau va ser qüestionada i criticada pel seu partit, però que ara que tenen aquest espai s'havia de reactivar i fer que no es deteriori. De fet, feia temps que es treballava per donar-li impuls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia