Medi ambient

Oposició a l'Ebre a la taxa per collir bolets als Ports

L'alcalde de Roquetes també lamenta que el govern català hagi retallat un 60% el pressupost del parc natural

La taxa que a partir de la temporada 2015/16 serà obligatori pagar per collir bolets als Ports –com també ho serà al Ripollès i a l'Alt Pirineu– ha aixecat veus contràries a les Terres de l'Ebre. Un dels més crítics és l'alcalde de Roquetes, Paco Gas: “Pagar per fer rovellons? No, gràcies?”, afirma. La mesura que aplicarà la Generalitat afectarà els terrenys que són propietat del govern, tot i que els propietaris privats i els municipis poden incloure's en el projecte si ho volen.

L'alcalde de Roquetes ja ha avançat que s'oposarà a la possibilitat que en terrenys forestals propietat de l'Ajuntament –“que és on tinc possibilitat de decidir”– la gent hagi de pagar. Gas diu que està sorprès perquè en els fullets informatius que s'han elaborat “només es delimiten dues zones on es farà pagar”: “Precisament són als municipis de la Sénia i Roquetes, dos dels ajuntaments que més clara hem deixat la nostra posició contrària a aquesta taxa”, destaca.

L'alcalde també tomba els arguments econòmics que addueix la Generalitat, la qual justifica que aquest pagament permetrà obtenir uns recursos econòmics que es destinaran a la gestió dels boscos i les infraestructures annexes, com ara la xarxa viària. Per ell, que “dubta” que s'obtinguin beneficis, les inversions “en cap cas poden suplantar la retallada dels pressupostos que s'ha dut a terme al Parc Natural dels Ports en els últims anys”. Gas lamenta que el govern català hagi reduït un 60% el pressupost al Parc Natural dels Ports, a més d'escurçar la brigada del parc de disset persones a cinc. L'alcalde hi afegeix: “Establir aquesta taxa suposa l'inici de la privatització d'un espai públic, del qual volem seguir gaudint sense haver de pagar.”

Voluntat recaptatòria

Una altra veu contrària a la mesura és la del PSC de Tortosa. El seu portaveu, Enric Roig, creu que “la taxa només mostra la voluntat recaptadora de la Generalitat, que alhora ha retallat dràsticament el manteniment als Ports”. El PSC denuncia que els responsables de la conselleria, “que encara no han explicat les característiques exactes de la taxa”, es preocupin de cobrar als boletaires “mentre es dediquen a desmantellar les polítiques de conservació del patrimoni natural”.

El fet que la gent pagui per collir bolets “no és una garantia que cuidin el bosc, al contrari, algú es pensarà que pel sol fet de pagar té dret a utilitzar-lo com més li convingui”. Per Roig, “les retallades en medi natural han fet que espais com ara els Ports, que estaven protegits, a la pràctica hagin empitjorat”.

LA FRASE

Suposa l'inici de la privatització d'un espai natural públic del qual hem gaudit moltes generacions
PACO GAS
ALCALDE DE ROQUETES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona