Medi ambient

Saponines a l'arrossar de Fontclara amb cargol poma

El plaguicida d'origen vegetal ha donat bons resultats al delta de l'Ebre, tot i l'obstacle del seu cost elevat

Al Baix Ter s'hi ha apostat perquè la parcel·la a tractar només fa 2,9 hectàrees

La parcel·la on s'han retirat quatre exemplars adults de cargol poma i fins a 28 postes d'ous de l'espècie invasora, entre el el nucli de Fontclara (Palau-sator) i Fontanilles, ja ha rebut una primera aplicació de saponines. El plaguicida, un principi actiu d'origen biològic que s'extreu de les camèlies, va ser ruixat des d'un helicòpter, dimecres a la tarda, hores després de l'aplicació d'un tractament fungicida rutinari. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, explicava ahir que ara deixaran que el producte, que pot arribar a eradicar el 90% dels exemplars adults de cargol poma, actuï al camp durant quatre dies. Es tracta d'un tractament car, però com que la parcel·la on ha aparegut és reduïda no s'ha dubtat a l'hora d'aplicar-lo de manera intensiva.

D'aquesta manera, Pericay indicava que dilluns emprendran una nova pentinada de l'arrossar, a la recerca de postes d'ous i exemplars adults. Dilluns d'aquesta setmana no en van detectar de noves i, de moment, la sensació és que la incidència del mol·lusc al Baix Ter està “controlada” perquè no n'ha aparegut cap indici a les parcel·les de la rodalia. Però de moment el dispositiu de control, més enllà dels tractaments de xoc, es mantindrà. Si tot va bé, de mica en mica centraran els esforços en la parcel·la afectada.

L'aplicació amb helicòpter, tot i els maldecaps que va provocar el vent que bufava dimecres a la comarca, ha estat motivada, bàsicament, per la decisió de no entrar cap tipus de maquinària al camp que podria provocar la propagació del cargol poma. A més, fent l'aplicació amb mitjans aeris, s'evita el moviment pel cultiu de personal, sacs i remolcs, que suposaria un elevat risc de propagació del cargol.

Respecte als indicis que l'arribada dels exemplars detectats –adults d'entre quatre i cinc anys– al Baix Ter i en una parcel·la interior, el Departament va presentar una denúncia davant la sospita que la presència de l'espècia a l'arrossar “sigui deguda a una actuació dolosa”. En aquest sentit, els Agents Rurals a Girona estan efectuant controls en vehicles per evitar noves introduccions de cargol a la zona. El Departament, conjuntament amb l'ADV, continuarà amb el pla d'acció previst per tal d'eradicar el cargol poma dels arrossars del Baix Empordà, sempre d'acord amb els acords consensuats de la comissió tècnica de seguiment.

LES XIFRES

4
dies
deixaran actuar el plaguicida abans de reprendre la cerca de més exemplars adults i postes d'ous.
4
exemplars
adults han aparegut a l'arrossar, de 2,9 hectàrees. Tenien entre 4 i 5 anys d'edat estimada.
28
postes
d'ous han retirat del camp. Però des de la setmana passada no n'han trobat més. I tampoc als camps contigus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona