Medi ambient

medi ambient

fauna

Una rampa facilitarà el pas dels peixos per l’assut d’Ascó

És la primera obra hidràulica que es fa al tram final del riu Ebre dins el programa Life Migratoebre, per tal de millorar la connectivitat fluvial

L’actuació també permetrà la circulació de canoes, caiacs i piragües

La connectivitat fluvial del tram final de l’Ebre millorarà d’aquí a unes setmanes i els peixos es podran moure amb més facilitat riu amunt i avall. Això serà possible gràcies a la rampa que construeixen a l’assut d’Ascó, actuació que forma part del programa Life Migratoebre i que enllestiran a final de setembre. “És la primera obra hidràulica que fem per eliminar l’obstacle que suposa per als peixos migradors l’assut d’Ascó”, explica el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), Joan Martín. L’Idece és l’organisme coordinador del projecte Life, en què també participen la Generalitat, el Museu del Ter i la Fundació Catalunya Pedrera.

A més de millorar la connectivitat ecològica del riu, la rampa permetrà els pas d’embarcacions com piragües, canoes i caiacs. Un cop la rampa estigui acabada, es comprovarà si realment la connectivitat del riu millora amb l’alliberament de peixos amb un xip, que podran controlar amb el centenar de radioreceptors que s’han instal·lat en diferents punts del riu. L’objectiu del Life és millorar les poblacions d’anguila, llamprea i saboga i reintroduir l’esturió a l’Ebre. Són unes espècies que han perdut població durant les darreres dècades per la construcció d’assuts i preses, que els dificulten la migració.

El projecte Migratoebre té un pressupost d’1,5 milions d’euros, un 50% del qual és finançat amb fons europeus. Tot i que la previsió inicial era que el projecte es completés el 2018, l’Idece ha sol·licitat una pròrroga per alguns entrebancs que ha tingut el projecte. Per tant, mentre la rampa per peixos a Ascó s’està construint, l’altra obra planificada perquè els peixos superen l’assut de Xerta s’ha de refer. Tant les comunitats de regants com la hidroelèctrica de Xerta s’han oposat a construir un ascensor per a peixos, que s’havia d’instal·lar al punt de captació del canal de la dreta de l’Ebre. La possible expansió de la plaga del cargol poma aigües amunt en va frenar el projecte. Finalment, la solució que s’ha pactat amb els regants i la hidroelèctrica és la recuperació de l’escala per a peixos que ja hi ha construïda al costat de l’antic molí. “Es farà una rampa a la zona on hi ha corrent d’aigua, a la sortida de les turbines de la hidroelèctrica, que connectarà amb l’escala de peixos existent”, ha manifestat Martín. Pel que fa a l’escala de peixos, fa gairebé deu anys que es va construir, dins de les obres del pla integral de protecció del delta de l’Ebre, però no ha funcionat. Sovint s’acumulen algues i troncs a l’interior de l’escala i impedeixen totalment el pas dels peixos.

També s’ha negociat amb la hidroelèctrica de Flix perquè s’obrin les comportes per permetre el pas de peixos. “En aquest cas es buscarà una solució perquè passin els peixos però no serà viable permetre el pas d’embarcacions”, ha dit el director de l’Idece. En una fase posterior es plantejarà actuar a la presa de Riba-roja per connectar el tram final de l’Ebre amb el Segre.

Radiotransmissors per seguir la ruta dels peixos

Per tal de comprovar la millora de la connectivitat fluvial, el Life Migratoebre preveu la captura de peixos, amb pesca elèctrica, per marcar-los i tornar-los a alliberar. Les captures ja s’han començat a dur a terme per tal de fer el seguiment dels peixos a través de la xarxa de radioreceptors instal·lats en diversos punts del tram final de l’Ebre. “Els radioreceptors estan instal·lats en uns blocs de formigó sota l’aigua”, ha explicat el director de l’Idece. De moment, s’ha col·locat radiotransmissors en espècies com la saboga o l’anguila. Més endavant, introduiran l’esturió, una espècie que va desaparèixer el 1970 a l’Ebre.

L’escàs cabal de l’Ebre fa que el projecte perilli

L’escàs cabal del tram final de l’Ebre facilita les obres de construcció d’una rampa per a peixos a Ascó, però alhora dificulta la viabilitat del projecte Life. Un estudi constata que la qualitat de l’aigua és acceptable però, en canvi, no ho és el volum d’aigua. El cabal de l’Ebre no supera els 90 metres cúbics per segon.

No es farà cap ascensor a l’assut de Xerta

La construcció d’un ascensor per peixos a l’assut de Xerta era una de les principals obres hidràuliques del Life Migratoebre, una actuació que han descartat per evitar la possible propagació de la plaga del cargol poma aigües amunt de l’assut. Amb tot, l’espècie invasora ja s’ha detectat a Miravet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia