Infraestructures i serveis

Registren 671 talls de llum a l’oest de Figueres en tres anys

Més de la meitat (372) es van produir l’any passat, amb un màxim de 90 al novembre

Des del gener del 2018 s’han dut a terme 24 dispositius contra el frau i s’han detectat fins a 381 defraudacions

Endesa no obté bons resultats amb les mesures preses fins ara

Els barris de l’oest de Figueres –essencialment el del Culubret– estan afectats pels talls de subministrament elèctric des de fa gairebé deu anys. En l’informe elaborat per la Guàrdia Urbana de la ciutat, entregat a principis d’aquesta setmana al govern, consta que la xifra de talls de llum des de l’1 de gener del 2018 fins al 10 de gener del 2021 és de 671, més de la meitat dels quals (372) es van produir al llarg de l’any 2020.

L’afectació bàsica es produeix en tres carrers del barri del Culubret (el Joaquim Vayreda, el carrer Major i el Ramon Reig), tot i que consten talls en altres carrers com el Josep Bonaterra, el Marià Llavanera, el Francesc Gimeno i l’Avinyonet. En algunes ocasions, en queden afectades també famílies d’altres carrers pròxims, però més puntualment. Les sobrecàrregues de les línies a causa de l’ús fraudulent de la xarxa en domicilis on es conreen plantes de marihuana n’és, segons ha expressat la companyia Endesa, la principal causa. La subministradora ha assegurat en diverses ocasions que ja ha pres mesures; el cert és que els talls no han disminuït sinó que han anat en augment, com ho demostra el fet que només fa unes setmanes, el mes de novembre passat, es van detectar fins a 90 talls –el rècord en poc més tres anys– de subministrament en un sol mes. El vicealcalde i regidor de Seguretat de Figueres, Pere Casellas, considera que les sectoritzacions fetes per Endesa només comporten que més usuaris quedin afectats pels talls i assegura que no serveixen per a res.

Les xifres aportades en l’informe de la Guàrdia Urbana, que probablement acabarà a la fiscalia perquè s’avaluï si és constitutiu de delicte, evidencien que l’any 2018 es van produir 164 talls de subministrament elèctric. L’any següent, es van detectar fins a 148 interrupcions de llum i l’any passat aquestes van créixer fins a les 372. En només deu dies de l’any 2021 (les xifres inclouen fins diumenge de la setmana passada) se n’han registrat fins a 21 més. Així, doncs, en tres anys i deu dies s’han comptabilitzat fins a 671 interrupcions de llum a la zona oest de Figueres.

El nombre de talls de subministrament detectats el 2018 es van repartir força, amb un pic de 27 a l’agost. Fins a final d’aquell any n’hi va haver 14 al setembre, 17 a l’octubre, 21 al novembre i 26 al desembre. El rècord de l’any següent (2019) van ser els 28 del novembre. Aquell any tots els mesos d’hivern van ser els de major nombre de talls. Aquesta tònica es va mantenir també l’any passat, amb 29 al gener, 26 al febrer, 31 al març i 26 a l’octubre, 90 al novembre i 45 al desembre. La peculiaritat del 2020 és que no hi va haver aturador a l’estiu, amb 22 al juny, 27 al juliol i 31 a l’agost. Aquest diumenge passat sol, ja l’any 2021, hi va haver fins a sis talls de corrent.

LES XIFRES

110
defraudacions
en el subministrament elèctric es van detectar només durant el desembre del 2018.
164
talls
de llum es van detectar al llarg de l’any 2018, segons l’informe de la Guàrdia Urbana de Figueres.
60.000
euros
és la quantitat de diners que l’Ajuntament destinarà a mitigar els efectes dels talls.

Dispositius amb Guàrdia Urbana, Mossos i tècnics

Els dispositius contra el frau en el subministrament elèctric han estat constants en els darrers anys al barri de Sant Joan, on suposadament es concentren bona part dels consums exagerats que fan sospitar de connexions per abastir cultius de marihuana. Només en els últims tres anys s’han dut a terme fins a 24 dispositius per detectar usuaris que defrauden la companyia de subministrament, i s’han detectat fins a 381 defraudacions. L’any 2018, es van dur a terme fins a 11 dispositius per detectar fraus; se’n van organitzar tots els mesos menys juny, juliol i l’agost i també octubre. Els mesos en què es van detectar més comptadors punxats van ser els d’hivern. Concretament, al desembre se’n van detectar fins a 110, la gran majoria d’aquell any, en què es van trobar fins a 178 connexions fraudulentes. L’any següent, el 2019, es van espaiar més els dispositius. Se’n van desplegar en total sis i es van descobrir 104 connexions il·legals. Va ser al novembre quan se’n van trobar fins a 33, gairebé un terç del total de l’any.

L’any passat, en què el nombre de talls va augmentar molt respecte a l’any anterior, la xifra de dispositius de detecció de frau va ser força semblant a l’anterior, se’n van dur a terme set. Aquells dotze mesos es van espaiar també els dispositius. N’hi va haver al gener, març, juliol, setembre (2), octubre i novembre. Curiosament l’any passat el pic de connexions fraudulentes va ser al juliol, amb 41. Se’n van trobar quinze al setembre i quinze més al novembre.

“La sectorització no ens soluciona els talls de llum”

Joan Puntí

En relació amb una protesta feta davant de la companyia Endesa a Barcelona el dia 24 de desembre, la companyia assegurava que als barris on hi ha talls de llum, com és el cas del Culubret a Figueres, ja s’havien adoptat mesures extraordinàries per minimitzar l’impacte en la qualitat del subministrament. Assegurava que s’havien implantat elements d’automatització que ajuden a accelerar la reposició del subministrament; s’havien monitorat en línia punts estratègics de la xarxa elèctrica les 24 hores, fet que permet actuar preventivament davant de situacions de sobrecàrrega, i s’havia sectoritzat per reduir el nombre de clients afectats.

El vicealcalde de Figueres, Pere Casellas, ho rebatia ahir dient que Endesa “no ha fet la feina i no hi ha invertit”. “Moltes paraules i pocs fets”, afirmava. Casellas considera que la teoria que les plantacions de marihuana són l’única causa dels talls “no és certa”. “De plantacions –assegura– n’hi ha a tot l’Empordà, es desmantellen i no hi ha talls de llum.” La sectorització feta per Endesa vol “ajudar a obtenir ordres judicials per entrar a domicilis”: “La mesura, però, no és efectiva, donat que els jutges reclamen més indicis que aquests per permetre l’entrada a domicilis.”

Al seu entendre, la sectorització fa més feble la capacitat d’aguantar sobrecàrregues a la xarxa, de manera que “els talls ara són més sovintejats”. I hi afegeix: “Com més sectoritzen més vegades estan afectats domicilis concrets.”

L’Ajuntament de Figueres té previst destinar 60.000 euros per ajudar els veïns afectats pels talls. Casellas explica que ara treballen per trobar equips que restableixin el subministrament mentre hi ha els talls. “Inicialment –afirma– es va pensar en plaques solars, i ara els enginyers de la casa ens han parlat de la possibilitat de tenir acumuladors que es carreguen quan la xarxa està funcionant.” L’Ajuntament podria subvencionar-los gairebé íntegrament el cost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona