Urbanisme

tribunals

sentència

Absolen l’exalcalde de Pont de Molins d’atorgar il·legalment una llicència

La sentència nega que Florenci Fernández concedís de manera il·lícita un permís per fer 26 habitatges

Admet un recurs de cassació davant el Suprem

L’Audiència de Girona ha absolt l’exalcalde de Pont de Molins Florenci Fernández d’haver atorgat il·legalment una llicència per construir 26 habitatges plurifamiliars al municipi. Els fets es remunten a la primavera del 2006. La sentència, que podrà ser recorreguda en contra davant del Tribunal Suprem, conclou que Fernández, en el moment de signar el permís, no va actuar “de manera arbitrària”. D’entrada, perquè es va emparar en un informe jurídic, però també perquè va condicionar la llicència al fet que s’aprovés el nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), ja que el que hi havia vigent aleshores no permetia fer l’obra.

A més de l’exalcalde, la sentència absol la secretària i l’arquitecte municipals, també investigats en el cas. Tots ells s’enfrontaven a una pena de 3 anys de presó, 9 d’inhabilitació i a haver de pagar una multa de 4.320 euros.

Els fets que van fer seure l’exalcalde, la secretària i l’arquitecte de Pont de Molins al banc dels acusats es remunten al 2006. El fiscal els imputava a tots tres un delicte de prevaricació urbanística. Sostenia que cadascun d’ells, complint les seves funcions, van atorgar una llicència il·legal a una promotora immobiliària.

El document permetia construir 26 habitatges plurifamiliars en un antic edifici industrial del municipi. L’acusació, però, posava en relleu que la llicència era contrària a llei, perquè el POUM que aleshores hi havia vigent a Pont de Molins –i que s’estava revisant– no permetia tirar endavant l’obra.

L’Audiència, però, rebutja de ple les tesis del fiscal. D’entrada, ja li recrimina que instruís el cas de manera “caòtica”, perquè, després de donar per tancada la investigació, tres anys més tard va demanar noves proves. Però, més enllà d’això, el tribunal no comparteix cap dels seus arguments. El fiscal sostenia que l’arquitecte municipal havia emès un informe tècnic favorable a la llicència d’obres, que la secretària va tramitar-lo i li va donar el vistiplau i que, finalment, l’exalcalde va acabar atorgant el permís mitjançant un decret d’alcaldia.

L’Audiència de Girona admet l’existència de l’informe que avalava atorgar la llicència d’obres. Però també diu que en aquest document no consta enlloc la signatura de l’arquitecte. I que, a més, l’informe subratllava que el permís per construir els habitatges quedava condicionat al fet que, abans de tirar-los endavant, s’hagués aprovat el nou POUM. I aquest document, a parer del tribunal, és clau a l’hora d’exculpar tots els processats. Contra la sentència de l’Audiència es pot interposar recurs de cassació davant el Suprem.

LA XIFRA

3
anys
de presó demanava el fiscal per a l’exalcalde, la secretària i l’arquitecte municipals. També la inhabilitació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia