Urbanisme

Salvem el Golfet, en contra del pla especial del Cap Roig

L’entitat al·lega contra el projecte d’auditori soterrat i 1.800 metres quadrats de nous equipaments, aprovat inicialment per Palafrugell i Mont-ras

L’alcalde de Palafrugell sosté que l’impacte és “mínim”

L’associació Salvem el Golfet, des de fa dos anys constituïda per lluitar contra el xalet aixecat sobre la cala més meridional de Calella de Palafrugell, amplia ara l’abast de la seva croada proteccionista una mica més al sud, cap al pla especial urbanístic promogut per la Fundació “la Caixa” als Jardins de Cap Roig. L’entitat privada està tramitant un projecte per bastir un auditori polivalent per a congressos sota el castell, protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb altres tres edificacions incorporades al conjunt amb un increment de 1.800 metres quadrats de sostre total. Però l’associació s’hi oposa, a través de dos plecs d’al·legacions presentats als dos ajuntaments que supervisen els plans, Palafrugell i Mont-ras, on els respectius plenaris han donat el vistiplau a l’aprovació inicial.

La portaveu de Salvem el Golfet, Margarida Riera, explicava que en la darrera assemblea de l’associació, al juny de l’any passat, van acordar seguir el projecte i han delegat la tasca en el seu advocat, Eduard de Ribot, que qüestionava un pla especial que “subverteix i altera” els principis de protecció i conservació dels elements paisatgístics i ambientals en una zona protegida com a espai d’interès natural (PEIN) i on conflueixen altres figures de preservació d’aus (ZEPA), sòl no urbanitzable de protecció especial segons el pla director del sistema costaner o bé dins de la franja de 100 metres de distància respecte al mar inscrits en la servitud maritimoterrestre de la Llei de Costes.

Fonts de la fundació defensen, però, que la proposta s’ha elaborat “d’acord amb les indicacions” i directrius que regeixen l’espai i que els seustècnics ultimen una “declaració ambiental estratègica” revisable per ajustar-la als criteris ambientals.

El cost del camí de ronda

Per a l’associació, el pla especial també hauria de preveure “les obligacions de cessió i execució del camí de ronda” a l’entorn de la finca, que no s’ordenen explícitament dins del redactat inicial del document i el consistori negocia expropiar. L’alcalde, el republicà Josep Piferrer, argumentava ahir que “s’ha triat la via de l’expropiació per agilitar l’execució del camí”, ja que Costes de l’Estat habitualment exigeix la cessió efectiva del domini abans de plantejar-hi inversions.

Malgrat això, l’alcalde avançava que el preu d’adquisició dels terrenys “encara no està fixat i depèn d’un conveni amb la fundació, però amb la idea que sigui mínim” i compensable amb altres conceptes, com ara la despesa de l’impost de construccions i obres i el retorn de la inversió en activitat al nucli i el conjunt del municipi.

Més aspectes en qüestió

Altres aspectes que Salvem el Golfet posa en dubte fan referència a la possibilitat d’ampliar d’un 20% la barraca de la cala Massoni, a l’entorn de les tombes del matrimoni Woedodsky i l’anomenada com a banyera de la russa, en ser el lloc on Dorothy Webster solia banyar-se. O el fet de reconvertir una zona d’hivernacles envidriada en edificació amb plantes, amb cambres d’allotjament. El projecte tampoc no contempla, segons De Ribot, aspectes com ara la connexió amb la xarxa de clavegueram municipal –continuaria depenent de fosses sèptiques– i s’incrementaria la pressió humana en l’entorn, amb necessitats afegides d’aparcament.

Des de la fundació, diuen que l’increment volumètric d’edificacions és petit. I, per a l’alcalde, es tracta de dinamitzar l’espai més dies a l’any i amb una pressió inferior a la que es registra durant els concerts estivals del Festival Jardins de Cap Roig, amb un impacte “mínim”. Però per a Salvem el Golfet, si no s’estimen les al·legacions en primera instància, Urbanisme hauria de refer el projecte centrat en els elements existents i l’obertura, només, del camí de ronda.

LA XIFRA

1.813
metres
quadrats és el sostre que el pla especial proposa incrementar entre l’auditori i altres equipaments.

LA FRASE

No té sentit créixer en sòl no urbanitzable, el pla s’hauria de limitar als volums edificats del castell i el poblat mediterrani
Eduard de Ribot
ADVOCAT DE SALVEM EL GOLFET

Obres iniciades però, segons el consistori, per consolidar el castell

Al·legacions a banda, des de Salvem el Golfet van alertar ahir que ja hi ha obres en curs per assegurar l’estabilitat del castell, que aventuraven com a preparació del pla especial en tràmit. L’alcalde, Josep Piferrer, diu que es tracta d’un projecte paral·lel “per consolidar l’immoble”, aixecat sense plànols i de manera força informal en la primera meitat del segle passat. L’auditori, però, s’encabiria sota l’edificació, encaixat sota els fonaments del conjunt.

L’ocupació del xalet del Golfet, encara inviable per les obres pendents

Pel que fa al xalet sobre la cala del Golfet, el front del contenciós judicial resta ara pendent d’un peritatge que analitzi l’edificació. La llicència de primera ocupació, però, sembla que va per llarg. I és que resten pendents les obres del carrer Castellets, on els promotors van executar l’any passat una connexió a la xarxa de clavegueram sense permís oficial, i ara pendent de legalitzar i sotmesa a possibles canvis, amb una rasa en un talús que teòricament s’havia de preservar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia