Medi ambient

Sis hospitalitzats per accidents de cotxe relacionats amb l’episodi de pluges

Els rius Ter i Congost han arribat al llindar de perill i els cabals són d’alerta al Fluvià, al Llobregat, al Sió i al Corb

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.276 trucades per incidents relacionats amb les pluges i el fort vent

  • VÍDEO: Riuada a Ribes de Freser. epa

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 17 persones en relació a l’episodi de pluges, de les quals sis han estat traslladades a l’hospital, cinc en estat greu i l’altra ferida lleu. Les altres sis han estat donades d’alta in situ. Aquest és el balanç que ha fet el SEM entre els 21 hores de diumenge i les 8 d’aquest matí. Les intenses pluges han provocat l’increment dels cabals de diversos rius, arribant al llindar de perill al Ter i al Congost. A més, els cabals són d’alerta al Fluvià, al Llobregat, al Sió i al Corb. S’han produït inundacions puntuals a Ribes de Freser, Sant Quirze de Besora, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. Ara mateix hi ha risc de desbordament dels rius Foix, Fluvià, Tordera i Cardener, a més de les rieres del Tarragonès i el Baix Penedès.

Gairebé una desena de carreteres estan tallades i alguns rius s’han desbordat a causa de les fortes pluges d’aquesta nit. La C-17 està tallada a la Garriga i a Ripoll; la C-35 està afectada a Massanes, i no es pot circular per la C-38 a Camprodon. El riu Sió s’ha desbordat a Oluges, i l’Alt Ter s’ha passat del llindar d’alerta al de perill a Ripoll. La policia local confirma desbordament d’alguns canals i rieres. El Ter també s’ha desbordat a Sant Quirze de Besora, inundant la plaça Bisaura i inundant baixos. A més, la circulació de Rodalies està tallada entre Blanes i Maçanet de la Selva i també entre Llinars i Sant Celoni per arbres a les vies. A Blanes hi ha un tren aturat amb tres persones que estan sent evacuades. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.276 trucades per incidents relacionats amb les pluges i el fort vent.

Hi ha inundacions o esllavissades en diverses carreteres catalanes. El Servei Català de Trànsit ha comptabilitzat de moment nou talls: la C-17 a la Garriga; la C-35 a Massanes; la C-38 a Camprodon; la GI-544 a Espinelves; la GI-552 a Arbúcies; la B-432 a Oristà; la BP-1432 a la Garriga; la GIV-5441 a Espinelves, i la N-260 a Ribes de Freser. S’han registrat fins 45 petits despreniments a les carreteres, una xifra que el Departament de Territori considera extraordinària.

A més, hi ha pas alternatiu a l’N-260 a Sant Joan d les Abadesses; la C-17 està oberta només per turismes a Ripoll en sentit nord; hi ha un carril tallat a la C-17 a l’Ametlla del Vallès sentit Vic; hi ha esllavissades a la GI-401 a Campdevànol; hi ha pas alternatiu a la GI-541 a Sant Hilari de Sacalm, i hi ha un carril tallat a la BV-5122 a Fogars de la Selva, sentit Tordera.

S’ha suspès el transport escolar de Queralbs, Pardines i Planoles cap a Ribes de Freser per incidències viàries relaciones amb el temporal. També estan suspesos els serveis de Molló i Campelles.

S’han registrat increments de cabal important de l’Alt Ter en diversos punts. Supera el llindar d’alerta a Sant Joan de les Abadesses, a Ripoll i a la Riera Major. A Ripoll s’han desbordat alguns canals i rieres però no hi ha afectació ni risc per a les persones. El Ter ha inundat també la plaça Bisaura de Sant Quirze de Besora i ha inundat baixos.

El Sió s’ha desbordat a Oluges afectant la carretera N-141F. També hi ha avís per increment de cabal a la Tordera, superant el llindar d’alerta a la Llavina. Hi ha increment de cabal de rius i rieres a qualsevol municipi del Baix Penedès i Protecció Civil demana precaució als guals i punts baixos de tots els cursos fluvials. El Fluvià també ha superat el nivell d’alerta a Olot i el Congost ha fet el mateix a la Garriga.

S’han iniciat maniobres de desembassament del pantà de La Baells d’un cabal de 148 metres cúbics per segon, el que provocarà que el cabal pugui augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos. També s’estan buidant 60 metres cúbics del Pasteral (Ter). També s’han acumulat més de 50 litres en 24 hores a l’estació d’Arties.

A més de l’Inuncat i del Ventcat, s’ha activat el pla Ferrocat en prealerta perquè hi ha dos talls de circulació de la línia de Rodalies, un entre Maçanet i Blanes (línia 1), i un altre entre Llinars i Sant Celoni (línia 2). Ambdós per caiguda d’arbres a la via. En el cas de Blanes hi ha un tren amb passatge que s’està transbordant.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.276 trucades per incidents relacionats amb les pluges i el fort vent. La majoria per filtracions, inundacions, caiguda d’arbres, i rescat de vehicles i obstacles a la calçada. Al Tarragonès s’han registrat 200 trucades, el 15%; al Vallès Occidental 125, el 9%; al Vallès Oriental s’han comptabilitzat 105, un 8%, i al Barcelonès i al Baix Penedès, 99 i 88, un 7% a cada comarca.

Entre la mitjanit i les quatre de la matinada els Bombers han rebut 247 avisos, i entre les 4 i les 7 han registrat 140 més. El total d’avisos des de les 14 hores de diumenge se situa en els 570.

D’altra banda, hi ha diverses poblacions amb abonats sense llum, com Malgrat de Mar, Sant Quirze de Besora, Blanes, Ripollet i Tivissa.

A Barcelona, els Bombers han realitzat 63 sortides relacionades amb la tempesta durant la nit. La majoria de serveis estan relacionats amb caigudes de branques a la via pública per l’acumulació de pluja i els efectes del fort vent. Les zones més afectades han estat Poblenou, Eixample i Montjuïc. Els registres de pluja més alts s’han registrat a la Zona Universitària i Sarrià, però no s’ha produït cap incidència amb el drenatge.

Entre les 20 hores i dos quarts de set del matí s’han acumulat 41 mil·límetres en 30 minuts a el Montmell (Baix Penedès); 40 a Tarragona i 33,9 a Constantí. A Fogars de la Selva i a Santa Coloma de Farners (Selva) s’han registrat 27,8 i 27,3 mil·límetres en mitja hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona