Urbanisme

Girona va per feina amb el TAV

L’Ajuntament proposa un calendari perquè l’Estat s’avingui a tancar els projectes que té pendents

Repta el subdelegat espanyol a fer d’interlocutor, tal com s’hi va erigir

El consistori fixa una reunió setmanal durant un mes

L’Ajuntament de Girona va per feina i proposa una reunió de treball setmanal per desencallar tots els projectes que el govern espanyol té empantanegats a la ciutat. Agafa les regnes després que el subdelegat de l’Estat a la demarcació, Albert Bramon, acusés de passivitat el govern municipal per tirar endavant temes pendents, com les obres del TAV –la plaça d’Espanya, Mas Gri i el parc Central– i el projecte de l’arxiu provincial.

“El canvi a la presidència d’Adif ha portat a un canvi de ritme totalment diferent i un diàleg extraordinari” i “espero i desitjo que continuï així”, afirmava ahir el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas. “Ara, si el subdelegat vol erigir-se com a interlocutor per ajudar en tot allò que tenim pendent amb Adif, l’únic que desitjo és que sigui una aportació que sumi, no pas que resti”, assenyalava. En aquest sentit el regidor lamentava que “l’estirabot” de la setmana passada hagués generat “més problemàtica que no pas afavorir-ho”. Malgrat tot, i “després de 10 anys de despropòsits” en les obres del TAV a la ciutat, el regidor diu que vol ser positiu i que “la política ha d’anar a sumar i no a enredar i generar boires”. En aquest sentit, agraeix la tasca que estan fent els últims anys tant els tècnics de l’Ajuntament com els d’Adif en les reposicions de les obres que s’han de fer a la ciutat.

L’enrenou de la setmana passada va portar l’Ajuntament de Girona a enviar una carta a Adif, al Ministeri de Foment i a la subdelegació del govern a la demarcació per convocar una reunió “urgent”. Una carta que no ha tingut cap tipus de resposta. En tot cas, des del consistori s’ha volgut fer un pas endavant més i s’ha acordat, juntament amb la mesa veïnal de seguiment de les obres del TAV, fixar un seguit de reunions directes amb Bramon, que “s’ha erigit en portaveu d’Adif i Foment”. Aquestes reunions tindran una sèrie d’ordres del dia molt concrets i es demanarà un calendari exacte. Durant la reunió que proposa l’Ajuntament de Girona per la setmana que ve es tractarien els projectes de finalització de les obres de restitució de tota la llosa del parc Central, de Mas Gri, enllestir el pla de seguretat dels túnels del TAV i un programa d’execució d’aquests treballs. Immediatament, la setmana següent es convocaria una altra reunió per tractar la reposició de la plaça d’Espanya i un calendari d’execució de les obres. En aquest cas, el regidor Carles Ribas recorda que Adif ja té un preprojecte fet que va ser aprovat per l’Ajuntament després d’un procés participatiu dels veïns.

En la tercera setmana, la reunió que proposarà el govern municipal es tractarà el projecte de l’arxiu històric. En la trobada s’establiria què cedeix l’Ajuntament, quina obra s’hi farà i què rebrà a canvi la ciutat.

L’enderroc del viaducte

En la darrera trobada, i es tancaria un cercle d’un mes de reunions de treball directe, un dels punts de l’ordre del dia seria la patrimonialització dels béns d’Adif i de l’Ajuntament de Girona. És el cas de l’expropiació de la plaça Poeta Marquina i d’altres terrenys, que antigament eren de Renfe. L’altre punt de l’ordre del dia d’aquesta darrera reunió programada seria la indemnització a la ciutat de Girona pels danys patits durant 10 anys d’execució parcial d’un projecte que s’havia de fer. “Encara veig el viaducte –que estava projectat enderrocar-lo–, un edifici satèl·lit del TAV que és provisional i que tenim una llosa que podem fer el que podem fer”, diu el regidor, que adverteix que no tot es pot posar en un mateix sac i que els temes s’han de tractar individualment.

Carles Ribas avança que la proposta de reunions s’enviarà entre avui i demà i demostrarà “si la voluntat expressada [per Bramon] és certa o no és certa”. “Si és certa i positiva, serem l’Ajuntament més feliç del món de tenir un interlocutor que està a menys d’un quilòmetre de l’edifici de l’ajuntament i que està obert a donar-nos programes i a treballar”, afirma. “A veure si d’aquestes reunions en traiem alguna cosa, perquè fins ara, amb Adif, funcionàvem, i espero que si el subdelegat vol actuar com a interlocutor ara no ho espatllem”, conclou.

LES FRASES

Fins ara, amb Adif, funcionàvem bé, i espero que si el subdelegat de l’Estat vol actuar com a interlocutor ara no ho espatllem
Si la voluntat de Bramon és certa i positiva, serem l’Ajuntament més feliç del món
Carles Ribas
regidor del projecte ferroviari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia