Infraestructures i serveis

Blanco nega presses per a obrir la línia i Pastor, que es donessin instruccions

Els exministres de Foment José Blanco i Ana Pastor, que han comparegut avui en la comissió parlamentària que investiga l’accident de l’Alvia a Santiago de Compostel·la, han negat, respectivament, que hi hagués presses per a obrir la línia o que es donessin instruccions polítiques amb l’objectiu de no reobrir la investigació.

Tots dos han tancat avui la comissió del Congrés dels Diputats que investiga l’accident ferroviari ocorregut a Angrois, prop de Santiago de Compostel·la, el 24 de juliol de 2013, en el qual van morir 80 persones i 144 van resultar ferides. Tant Blanco com Pastor han traslladat les seves condolences i el suport a les víctimes i a les seves famílies.

En la seva compareixença, Blanco ha assegurat que no va haver-hi “ni presses, ni canvis de plans, ni de projectes” en la posada en servei de la línia, com tampoc “avançaments sobre el calendari”, encara que ha reconegut que sí que rebia pressió de grups polítics que li reclamaven que s’accelerés la posada en servei. “Galícia no mereixia més retards”, ha manifestat Blanco.

Així mateix, ha apuntat que per interès comercial mai s’hauria fet aquesta línia a causa de la seva rendibilitat, que no hi ha cap sistema que tingui risc zero i que és veritat que estava previst que el tren portés el sistema de seguretat ERTMS, amb el qual haguessin existit “més probabilitats” que l’accident no s’hagués produït.

Blanco també ha negat un pacte de silenci amb Pastor i ha assegurat estar penedit de no haver acceptat en el seu moment comparèixer en aquesta comissió.

Per la seva banda, Pastor ha assegurat que mai va intentar tapar res en la recerca, ni va donar instruccions perquè no es reobrís i ha negat ingerències polítiques perquè Renfe no sortís perjudicada en licitacions internacionals.

L’exministra del PP ha assegurat que mai va donar “instruccions polítiques” i que mai va parlar amb l’expresident de la Comissió d’investigació d’Accidents Ferroviaris (CIAF), Vicente Rallo, per a demanar-li que no reobrís les recerques.

Abans que tots dos compareguessin, el president de la Plataforma Víctimes del Alvia, Jesús Domínguez, ha demanat a Blanco i a Pastor que assumeixin les responsabilitats polítiques, que no penals, després de l’accident de tren. Encara que s’ha mostrat satisfet amb el fet que hagin “donat la cara”, els ha acusat de no estar amb les víctimes i de mentir-los, i ha titllat d’“antidemocràtic” i “intolerable” que les víctimes hagin de comparèixer en la comissió de recerca a porta tancada a causa d’un “pacte” entre el PP i el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona