Medi ambient

LLUÍS MARTÍ

ACTIVISTA I MEMBRE DE L’ASSOCIACIÓ AMICS DE LES ILLES FORMIGUES

“La posidònia oxigena cinc vegades més que l’Amazònia”

Aquest activista palamosí defensa des de l’associació Amics de les Illes Formigues –que treballa per protegir aquests illots– que cal fer un pas ferm per protegir de manera clara i efectiva les praderies de posidònia, un planta essencial per a l’ecosistema de la Mediterrània i un llegat de fa més de cent mil anys.

La posidònia, una planta clau?
Fa molts anys que la posidònia és una planta protegida, però el públic en general, la societat, és molt desconeixedora dels seus beneficis i la importància que representa a la Mediterrània.
Posi un exemple?
Ningú dubta que la selva amazònica és vital per oxigenar el nostre planeta, però la gent no sap que la posidònia, que és endèmica del mar Mediterrani, oxigena cinc vegades més que la selva amazònica.
Estem davant d’un problema de difusió?
Entre d’altres. I això, evidentment, no ajuda a protegir-la. Tenim molts i molt bons estudis científics, però si no hi ha una tasca pedagògica, una difusió, que arribi a tothom, és molt difícil que la gent, que la societat en general, en prengui consciència. Pensi que sempre la que empeny és la societat.
De fet, ja està protegida. No és així?
Temps enrere, ja sigui l’Estat o la mateixa Generalitat van fer unes lleis que protegien la posidònia. Estem parlant de la dècada dels anys noranta del segle passat. Però on és el problema? Que no es van posar, ni s’hi posen, recursos per fer complir aquestes normatives. Tampoc vull carregar contra la nàutica d’esbarjo, perquè els fons no estan senyalitzats. Aquest, de fet, és el problema del mar en general, que no hi ha vigilància ni mitjans. Pensi que els camps de boies ecològiques tenen un impacte sobre el fons marí d’un centímetre quadrat, pràcticament nul, i eviten que els que tenen embarcacions recreatives tirin l’ancora, que és un dels actors principals que malmeten els alguers.
D’aquí el projecte.
Sí, exacte. Volem mapar els fons que tenim per, posteriorment, incorporar-ho a una aplicació. De fet, aquesta ja existeix; em refereixo a la que hi ha les Illes Balears, als quals pensem que se’ls podria proposar perfectament. De tota manera, ens calen recursos per fer el mapatge. I aquí, penso, cal una intervenció decidida de les administracions per passar a l’acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona