Medi ambient

La desforestació a l’Amazònia brasilera va créixer 66%, segons un estudi privat

Alemanya i Noruega anuncien la retirada d’ajudes que havien de finançar projectes mediambientals per un import de prop de 70 milions d’euros

La taxa de desforestació en l’Amazònia brasilera va créixer un 66% el juliol passat, segons ha informat aquest divendres una institució privada, enmig de les polèmiques generades per les agressives polítiques mediambientals del Govern de Jair Bolsonaro.

Segons un informe de l’Institut de l’Home i el Medi Ambient de l’Amazònia (Imazon), que estudia la regió des de fa 28 anys, la desforestació ha augmentat al juliol un 66% en comparació amb el mateix mes de l’any passat, la qual cosa ha portat la taxa interanual a un “preocupant” 15%.

L’estudi, realitzat amb imatges preses per satèl·lits, precisa que entre agost de 2018 i juliol de 2019 la regió amazònica va perdre 5054 quilòmetres quadrats de vegetació i que un 55% de la desforestació s’ha registrat en terres privades, en tant que un 20% ha afectat zones protegides i un 6% a reserves indígenes.

La divulgació de l’informe d’Imazon coincideix amb un moment en què el Govern de l’ultradretà Jair Bolsonaro promou unes polèmiques polítiques per a l’explotació comercial dels recursos amazònics, que han generat conflictes amb Alemanya i Noruega, que han suspès part de la seva cooperació amb la protecció d’aquesta regió.

En aquest sentit, Alemanya ha bloquejat una partida de 35 milions d’euros que havia de finançar projectes mediambientals. Per la seva banda, Noruega ha congelat una aportació de 300 milions de corones (uns 33 milions d’euros) per al Fons Amazònia, la qual cosa suposa en la pràctica una virtual suspensió de la seva participació en aquest mecanisme, creat en 2008.

Bolsonaro ha reaccionat amb duresa i aquest dijous va declarar que “a Noruega hi ha matança de balenes” i es tracta d’un país bolcat a l’explotació de “petroli del Pol Nord”, per la qual cosa no té “moral” per a “donar-li lliçons” sobre medi ambient al Brasil.

Entre les mesures que ha pres Bolsonaro, a començament d’aquest mes, el mandatari va destituir el director de l’Institut Nacional de Recerques Espacials (INPE), Ricardo Magnus Osorio Galvao, després que aquest organisme estatal va divulgar un informe que també mostrava un fort augment de la taxa de desforestació a la regió amazònica.

Bolsonaro va justificar la seva decisió afirmant que les dades eren “falses” i havien estat difosos de forma “irresponsable” i fins i tot amb “mala fe”, per funcionaris públics amb “interessos polítics” que buscaven “perjudicar la imatge” del Brasil i del seu Govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona