Medi ambient

El TSJC insta altre cop el govern a buidar Vacamorta i li “repugna” el retard

Els magistrats de la sala que du el cas desestimen el darrer recurs de reposició de Territori contra la sentència, sobre les dificultats de restaurar l’abocador,i recorden que en quatre anys no s’ha retirat ni una tona

La sala tercera contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el darrer recurs de reposició, presentat pel Departament de Territori de la Generalitat, per endarrerir els terminis de buidatge de l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles. I ho han fet amb contundència contra l’administració catalana.

Els magistrats, en la interlocutòria, assenyalen que “repugna” que transcorreguts anys des de la desestimació del primer recurs, l’abril del 2015, “encara s’està a l’espera de veure l’inici de la retirada dels residus ordenada” aleshores. Per la sala, el fet que fins ara no s’hagi retirat ni una sola tona de les deixalles i es demani una pròrroga és una “burla en tota regla”.

El consistori, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), institució i entitats que encapçalen l’oposició a la infraestructura, lamenten que, mentre no reben notícies del departament, l’administració catalana continuï buscant escletxes per evitar restaurar els terrenys de l’abocador. Seria una operació llarga –entre cinc anys i més de tres dècades– i costosa –entre 81 i 159 milions, segons les alternatives considerades en un estudi oficial.

Els opositors al dipòsit de residus industrials insisteixen a activar el seu buidatge, però de manera consensuada per evitar riscos, i per això demanen al conseller Calvet que reuneixi la comissió de seguiment acordada amb la Generalitat. L’òrgan no s’ha reunit des del 2015, per bé que el govern català es va comprometre a l’abril a convocar la segona reunió el dia 25 d’aquell mes.

LA XIFRA

5
anys
es trigaria a retirar els residus, com a mínim, si demà s’emprengués l’operació a un ritme frenètic de treball.

LA DATA

25.05.15
El TSJC
va ordenar buidar Vacamorta, cosa que van refermar el 2017 i dos cops més aquest mateix any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia