Administracions

El pressupost de Palamós per al 2020 creix un 3,3%

Els comptes preveuen 1,7 milions en inversions, però la partida més destacada, de 400.000 euros, anirà a romanent per finançar la nova pista

El ple de Palamós va donar llum verd dijous al pressupost municipal per al 2020, amb els vots favorables del govern d’ERC, i també del grup de JxCat. El PSC, Cs i la CUP, en canvi, van votar en contra dels comptes, amb un escenari equilibrat entre despeses i ingressos de 24,6 milions. Els socialistes i la CUP hi van trobar a faltar més partides socials, i Cs, que la partida de l’AMI es destini a promoció turística. Des del PSC, Raquel Gallego també va qüestionar que la partida més destacada de les inversions siguin els 400.000 euros per a la pista poliesportiva annexa al pavelló, que es tornaran a acumular com a romanent.

L’alcalde, Lluís Puig, va argumentar que es tracta d’una inversió onerosa, d’uns 2,5 milions d’euros, i que l’afrontaran quan disposin de prou recursos per contenir l’endeutament. El capítol d’inversions per a l’any vinent preveu 1,7 milions de pressupost, i entre les més destacades hi ha les obres d’urbanització dels carrers López Puigcerver, Nàpols, Rosselló i Aragó (360.000 euros); les reformes i millores de la plaça dels Jardiners i de la plaça Murada (90.000); el programa d’asfaltatge de diversos carrers (140.000), i altres intervencions com ara punts de càrrega per a vehicles elèctrics, fanals de baix consum i càmeres de videovigilància, un nou tram de carril bici i millora de l’accessibilitat en platges i edificis municipals.

D’altra banda, mantindran 100.000 euros per a les inversions votades i escollides pels veïns.

El govern defensa també que, en matèria social, incorporaran més personal per atendre més necessitats, amb menys esperes i més dies a la setmana, així com un pis d’emergència social, i potenciaran programes educatius i contra el fracàs escolar. També obriran un local i noves línies de dinamització econòmica, i noves polítiques i espais per enfortir el teixit social i la pràctica esportiva.

Reducció del deute

Amb aquest pressupost, paral·lelament, l’executiu destaca que l’Ajuntament de Palamós vol continuar mantenint la línia de contenció del deute en els darrers pressupostos “aprovats, des de la vocació del millor servei al ciutadà, atenent necessitats i demandes, a la vegada que es potenciï l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera”.

Amb aquesta línia de treball i execució pressupostària, cal remarcar que la ràtio de deute viu de l’Ajuntament de Palamós se situa actualment per sota del 21%, percentatge que es continuarà reduint progressivament a mesura que s’amortitzi el deute i que, per tant, a finals del 2020, podria arribar a vorejar un històric 17%. Com a comparació, argumenten que el 2014 la ràtio era del 58%.

LA XIFRA

1,7
milions d’euros
és la previsió total d’inversions municipals de l’Ajuntament de Palamós per al 2020.

Contenció en les taxes, tret de l’IBI

Pel que fa a les ordenances fiscals i taxes, el govern defensa que s’ha mantingut el nivell, tot i el vot contrari de tots els altres grups. Sols l’impost sobre béns immobles (IBI), amb un gravamen del 0,685%, experimentarà un increment, que situen per sota de l’1% en l’import dels rebuts. En concepte d’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), preveuen el mateix ingrés que el 2019. I un augment en les previsions d’ingrés de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana –les plusvàlues– respecte al 2018, pel fet que no han entrat en vigor enguany les mesures que feien preveure una disminució de la recaptació per aquest concepte. Sí que han revisat, però, a la baixa, els ingressos provinents de l’escola bressol municipal, per l’actualització del preu de matrícula i les bonificacions que aplicaran a algunes famílies en funció del nivell de renda domèstica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia