Administracions

Olot apuja un 14% l’IBI i un 14,8% les escombraries

L’equip de govern (JxCat) diu que necessita assegurar ingressos perquè no pot comptar amb la Generalitat

L’Ajuntament d’Olot no preveu disposar a curt termini de recursos provinents de la Generalitat i per això s’ha proposat ser autosuficient quant a ingressos per garantir el manteniment dels serveis i la seva qualitat. Amb aquest argument, l’equip de govern (JxCat, amb majoria absoluta) ha decidit apujar l’IBI un 14% en la modificació de les ordenances fiscals de cara a l’any vinent. El ple municipal de la setmana que ve hi donarà el vistiplau.

En xifres absolutes, de mitjana l’increment obligarà la majoria dels contribuents que han de fer front a l’IBI a pagar entre 7 i 55 euros més en comparació amb aquest any. “Malgrat l’increment, ens mantenim en la banda baixa de l’IBI entre les ciutats similars a la nostra”, va indicar la regidora d’Hisenda, Montse Torras. Conscients de l’esforç que pot suposar l’increment, per primer cop es podran pagar tots els tributs amb una tarifa plana de nou mesos. Després d’aquest augment –hi va afegir l’alcalde, Pep Berga– els pròxims anys l’increment es limitarà al que experimenti l’IPC.

Una altra font d’ingressos a través de l’IBI serà el gravamen del 50% als propietaris que tinguin pisos buits de llarga durada. Per contra, s’incrementen els supòsits de les bonificacions per als col·lectius més vulnerables des del punt de vista econòmic.

Residus

La taxa de la recollida d’escombraries experimenta també una puja notable (14,77%). En tractar-se d’una taxa, l’objectiu es limita a cobrir les despeses del servei, la més destacada de les quals és la tarifa d’ús de l’abocador. “El fet de no tenir encara la planta de triatge ens castiga molt”, va dir Torras.

Els barris, ben tractats en les inversions

Els pressupostos de l’any que ve d’Olot seran de 39,3 milions (12,4% més que els actuals), dels quals 5,1 milions seran per a inversions, la quantitat més alta dels darrers 11 anys. A banda de la construcció de l’Espai Cràter (568.000 euros, que és la part que paga Olot d’un total de 2,9 milions), en el capítol d’inversions, l’any vinent es posarà l’accent en millores als barris. De manera directa s’hi destinaran 1,2 milions, però si s’hi sumen actuacions generals que també els beneficien, la xifra s’enfila a 1,9 milions. “La majoria dels barris van néixer fa 50 o 60 anys i hi ha un desgast”, va manifestar Berga. No seran obres de molta envergadura, sinó accions com ara renovació de paviment, reforma d’enjardinaments o millora de la seguretat viària, va posar d’exemple. L’habitatge serà un altre beneficiat, amb 375.000 euros destinats a comprar sòl per fer-hi habitatge social i ajudes per a reformes i manteniments. Els equipaments municipals (especialment els centres d’ensenyament) rebran 160.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia