Administracions

Els olotins impedeixen la pujada del 14% de l’IBI

L’equip de govern (JxCat) refarà les noves ordenances fiscals arran d’una protesta multitudinària durant el ple en què s’haurien aprovat

La sessió es va suspendre entre la cridòria del públic, que va mostrar la seva indignació

L’equip de govern d’Olot (JxCat) elaborarà de nou la proposta d’ordenances fiscals de l’any vinent, després que ahir la va retirar. La decisió es va prendre al final d’un ple municipal que es va haver de suspendre –i en el qual les ordenances s’haurien aprovat de manera inicial– en constatar la crispació que ha provocat la prevista pujada de l’IBI en un 14 % i de la taxa d’escombraries, en un 14,7%. Un gran nombre de veïns van assistir al ple per expressar la seva oposició als plans de l’Ajuntament. Les contínues interpel·lacions del públic (“No pagarem” i “No pagarem una mala gestió” van ser alguns dels crits que es van sentir) van obligar, primer, a interrompre i, més tard, a suspendre el ple, fins i tot abans que la regidora d’Hisenda, Montse Torras, pogués explicar les ordenances i les causes dels increments que eren motiu de polèmica. En anunciar la suspensió de la sessió, un sector del públic va cridar: “Sou uns covards.”

“Estem escurats”

En els 50 minuts que va durar el ple hi va haver temps perquè la impulsora de la campanya de recollida de signatures en contra de les ordenances, Carme Guardiola (una botiguera que en dos dies n’havia reunit més de 2.000), expliqués a la corporació les raons de la indignació popular: “La població està escurada, no tenim res” o “Els comerciants no tenim diners, és una època molt difícil per a nosaltres.” Guardiola va demanar que es repensin la manera d’obtenir ingressos “perquè el pes no recaigui un cop més sobre la població”, i als grups de l’oposició els va reclamar unitat per evitar la pujada. Finalment, va retreure que les persones que han decidit l’augment estiguin cobrant “cent vegades més” que ella. De manera espontània, una senyora va exposar que no arribava a final de mes i que, senzillament, no podria pagar els impostos.

Una decisió “assenyada”

El ple es va donar per acabat sense que quedés clar si es retirava o no la proposta d’ordenances. Seria vint minuts més tard, en declaracions a la premsa, que l’alcalde, Pep Berga, ho va fer saber: “És el més assenyat, hi ha hagut una resposta molt enfadada d’un grup de persones que no han permès que es fes el ple, i crec que el que ens toca fer ara és revisar aquest pressupost, revisar la proposta d’ordenances fiscals que teníem, mirar fins a quin punt és possible abaixar-la... De fet, avui no hem tingut l’oportunitat d’explicar-nos.” L’alcalde va admetre que creien que un augment de 20 o 25 euros anuals (l’import del 40% dels rebuts, segons el consistori) era assumible pels ciutadans, però que havia quedat palès que hi ha gent per a la qual “és un món”. L’equip de govern –va anunciar– es posarà a treballar immediatament en l’elaboració d’una altra proposta “que majoritàriament sigui acceptable per la gent que ho està passant molt malament (...) Hem de trobar l’equilibri de tot plegat”.

Pep Berga i el seu equip tenen ara el repte de, o bé retocar a la baixa el pressupost (de 39,3 milions d’euros, dels quals 5 milions són per a inversions) o buscar altres vies d’ingressos que compensin la recaptació de menys que s’obtindrà via IBI. L’objectiu serà trobar una fórmula que permeti a la ciutat continuar “funcionant tant bé com funciona o tan bé com sigui possible”, va concloure. Es mirarà de tenir les noves ordenances enllestides a finals d’any per evitar les complicacions que hi hauria en un àmbit administratiu en entrar al 2020.

LA FRASE

Treballarem en una proposta que sigui acceptable per la gent que ho està passant molt malament
Pep Berga
ALCALDE D’OLOT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona