Administracions

El pressupost de Banyoles puja un 4,6% i arriba als 21 milions

Les inversions sumen 2,6 milions

Les més importants es destinen al Museu Arqueològic i al sanejament de la zona de Cal General

Tota l’oposició hi vota en contra

El pressupost consolidat de l’Ajuntament de Banyoles de l’any vinent serà de 20.971.000 euros, una xifra un 4,57% superior a l’actual. La incertesa sobre les quantitats que es rebran de la Generalitat i l’Estat (els seus pressupostos estan prorrogats) ha convertit l’elaboració dels números de Banyoles de l’any que ve en una feina més complexa de l’habitual, va indicar ahir l’alcalde, Miquel Noguer (JxCat), en la presentació del pressupost a la premsa, en companyia de la regidora d’Hisenda, Gemma Feixas. Aquesta circumstància s’ha plasmat en el fet que del fons de reserva s’hagin agafat 404.000 euros per engruixir l’apartat d’ingressos. L’alternativa a aquest recurs –va assenyalar Noguer– hauria estat l’increment de la pressió fiscal als ciutadans, una opció que havien descartat.

En l’apartat d’ingressos també crida l’atenció la previsió d’un augment del 67% en concepte d’impost de construccions, un símptoma que l’equip de govern confia en la revifada del sector.

Quant a les despeses, augmenten sobretot a causa de les partides per pagar el personal de la casa, ja que l’any vinent s’ha de completar la regularització dels llocs de treball i aplicar la puja dels salaris dels empleats públics. També puja el capítol de contractes de serveis (6,4%). Quant a l’endeutament, es mantindrà pels volts del 46%, un índex “magnífic”, segons l’alcalde, si es té en compte que el límit permès és del 75%. Aquesta circumstància dona marge per recórrer al crèdit, si cal.

Les inversions

Es preveuen inversions per valor de 2,6 milions. Les quantitats més grans són per a la reforma del Museu Arqueològic Comarcal (490.000 euros), el sanejament de la zona de Cal General (421.000 euros, que es pensen finançar parcialment amb el PUOSC), l’arranjament del carrer Joan XXIII (273.500), accions de millora de la via pública (150.000), l’adquisició de patrimoni o l’ampliació de la xarxa de carrils bici. També hi ha una partida de 125.000 euros destinada a la redacció del projecte de la nova biblioteca, la ubicació de la qual l’equip de govern confia poder concretar a curt termini. Noguer va assenyalar, a més, que compten disposar més endavant d’ajudes exteriors (com ara les estatals per a inversions financerament sostenibles), amb les quals s’executarà la primera fase de la reforma urbanística del passeig de la Indústria, el cost de la qual és d’uns 400.000 euros.

L’oposició diu no

El nou pressupost, que ara estarà unes setmanes a exposició pública, es va aprovar ahir al vespre de manera inicial amb el suport de l’equip de govern (que té majoria absoluta), mentre que tots els grups de l’oposició s’hi van mostrar en contra. Un argument comú va ser que els havien lliurat el document amb poc marge de temps. Convivència i Progrés i ERC van coincidir a lamentar que no havien estat consensuats, mentre que la CUP va remarcar que no han estat participatius. Com en anteriors ocasions en què ha sortit el tema, Noguer va defensar els consells de barri com a mètode eficaç d’interacció entre l’Ajuntament i els ciutadans.

LES XIFRES

46
per cent
és l’índex d’endeutament de l’Ajuntament de Banyoles.
490.000
euros
és el cost de la inversió més elevada del 2020 i correspon a la reforma del Museu Arqueològic Comarcal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia