Urbanisme

Alerta de SOS Costa Brava pels municipis fora de la protecció

L’entitat denuncia que es poden arribar a construir fins a 15.522 habitatges a les cinc poblacions que no s’inclouen en el pla director urbanístic

Inicia una campanya de recollida d’al·legacions

Als nuclis de Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu (tots de Palafrugell), Castell-Platja d’Aro, Palamós, Calonge i Castelló d’Empúries s’hi poden arribar a construir fins a 15.522 habitatges perquè aquests cinc municipis no s’inclouen en el pla director urbanístic (PDU) de la Costa Brava. Aquesta és l’alerta principal que va fer ahir l’entitat SOS Costa Brava a Girona, on va presentar la campanya de recollida d’al·legacions a aquest pla. Tot i que “celebra” la tramitació i aprovació inicial del PDU –que evita l’edificació de 15.037 habitatges en disset municipis del litoral gironí, segons va anunciar Urbanisme–, SOS Costa Brava considera que aquest pla és “insuficient” i que “no treu la Costa Brava de la zona de perill”. A més de no incloure els cinc municipis, l’entitat critica també els criteris de revisió de sòls no sostenibles i les estratègies adoptades en alguns casos concrets, com ara el paratge de sa Guarda, a Cadaqués; s’Antiga, a Begur, o les Pinedes de Pals i la Riera de Molinets, a Santa Cristina d’Aro.

Brussel·les

Per tot plegat, SOS Costa Brava –que agrupa 31 entitats– va anunciar ahir l’inici d’una campanya de recollida d’al·legacions al PDU, una campanya que inclou quinze actes públics informatius per aconseguir suports i que tindrà el tret de sortida el 28 de desembre que ve a Cadaqués. A més, però, es preveuen tres actes de gran abast: una presentació a l’Ateneu Barcelonès, un acte a Girona i un desplaçament a Brussel·les per reunir-se amb grups parlamentaris europeus i l’Oficina Ambiental Europea. En tots aquests actes, segons va explicar Neus Giró, de comunicació de l’entitat, es recolliran signatures de suport a les al·legacions, cosa que també es pot fer a través de la nova pàgina web . A més, la campanya, segons van anunciar els organitzadors, inclourà tres accions directes sobre el terreny mitjançant convocatòries sorpresa.

Paral·lelament, SOS Costa Brava ha iniciat una roda de contactes amb els ajuntaments del litoral gironí i té previst reunir-se amb institucions com el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, l’Institut d’Estudis Catalans, col·legis professionals i universitats perquè coneguin de primera mà les demandes i es puguin afegir a les al·legacions de manera pública. Pel que fa als ajuntaments, SOS Costa Brava ha detectat que els alcaldes dels municipis afectats han “canviat” la seva posició i “ja han entès que els planejaments s’han de tocar”, va explicar l’advocat de l’entitat, Eduard de Ribot, que hi va afegir que tenen una “actitud més oberta” i que se’ls reclama que també facin al·legacions al pla.

“Estem molt contents que el PDU sigui una realitat. El mateix pla manifesta la singularitat del litoral gironí, però és insuficient perquè no treu la Costa Brava de la zona de perill”, afirmava ahir el portaveu de SOS Costa Brava, Sergi Nuss. En aquest sentit, Eduard de Ribot insistia que el pla director és “manifestament insuficient i un fracàs també perquè els grans conflictes queden al marge”. I posava com a exemple, un cop més, el cas de sa Guarda, a Cadaqués, on “ni es redueix ni es desclassifica” i es permet la construcció de 104 habitatges i un hotel en un lloc emblemàtic de Cadaqués.

Pel que fa als cinc municipis no inclosos en el PDU, De Ribot manifestava que “un dels grans despropòsits és no revisar-los”, i que això suposa condemnar sectors com Aigua Xelida, on es preveuen 23 habitatges de luxe més un hotel, o a Llafranc, sota el far de Sant Sebastià, i encara a Palafrugell, les noves construccions a Cap Roig, “que és una zona protegida”. “És un fracàs clar del PDU a Palafrugell. Agraïm els esforços del govern, però queda curt”, insistia De Ribot. “Sempre hem dit que el PDU ha de sortir al rescat de la Costa Brava abans que naufragui, i això només ho pot fer amb 22 municipis.”

LA XIFRA

5.03.2020
Darrer
dia per presentar al·legacions al PDU, que està en fase d’exposició pública.

LA DATA

Un dels grans despropòsits és no revisar cinc municipis de la Costa Brava
Eduard de Ribot
Advocat de sos costa brava
12.840
habitatges
nous calcula SOS Costa Brava que es poden edificar només en els cinc municipis costaners exclosos.

Diagnosi urbanística i matriu de sostenibilitat

Els representants de SOS Costa Brava van recordar ahir que aquesta entitat ja havia demanat, i que ara ho tornarà a fer en les al·legacions, una diagnosi urbanística de la Costa Brava per conèixer la “magnitud real del fenomen immobiliari al litoral gironí”. SOS Costa Brava comparteix que l’adaptació dels plans urbanístics municipals s’ha de basar en les estratègies de creixement previstes en el pla territorial parcial de les comarques gironines, del 2010, però opina que amb aquesta diagnosi “s’haurien pogut contrastar aquests creixements amb les dades d’habitatges buits o vacants, habitatges en venda i solars pendents d’edificar”. En aquest sentit, l’entitat destaca que el cens d’Idescat del 2011 –el darrer disponible– constata que hi ha més de 22.000 habitatges vacants a la Costa Brava, “una mitjana de 1.000 per municipi”. Per això, l’entitat va avançar que està estudiant l’estoc d’habitatges en venda per afegir aquesta data al balanç d’oferta i demanda que hauria de condicionar el creixement urbanístic potencial. “Esperem del PDU que, ja que avalua disset planejaments municipals no adaptats al pla, també faci que els ajuntaments es vegin obligats a revisar tot aquest planejament urbanístic”, va dir Nuss. De fet, l’entitat insisteix en el paper dels ajuntaments i fa una crida perquè els ens locals se sumin a defensar la costa. Però, a més, el portaveu de SOS Costa Brava va explicar que s’està treballant en una “matriu de sostenibilitat” de tots els municipis del litoral gironí que permeti analitzar en cada cas la seva relació respecte als residus, l’aigua, l’habitatge, les platges i els espais naturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia