Medi ambient

Pioners en la gestió del litoral

iniciativa

La Generalitat impulsa al Baix Empordà un pla pilot de gestió del litoral marítim basat en el debat transversal amb tots els agents

La Taula de Cogestió és l’instrument des del qual han sortit les més de vint iniciatives que es desplegaran al llarg del 2020

El Baix Empordà serà un laboratori per aplicar-ho a altres territoris

La gestió marítima del litoral del Baix Empordà, amb la participació dels principals actors, com ara la Generalitat, el món acadèmic, associatiu, ambientalista, entitats i professionals, serà el gran laboratori per exportar les pràctiques i solucions a altres zones de Catalunya, en una iniciativa que té molt de pionera i sense gaires precedents internacionals. La Taula de Cogestió Marítima, que va celebrar ahir el seu ple després d’un any de treball intens, és l’instrument, el gran punt de trobada i debat, que definirà les accions que s’aniran desplegant aquest 202O.

Miquel Martí, director del Museu de la Pesca i secretari de la Taula de Cogestió, va destacar la importància de disposar precisament de la col·laboració de tants agents, cosa que fa que aquest sigui “un projecte transversal”. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va posar com a exemple que el litoral és una zona molt sensible, i més en el context d’emergència climàtica: “La població d’un 75% de les espècies de les aus està minvant i un 58% dels hàbitats naturals presenten algun dèficit.” I, en aquesta línia, Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va remarcar que “el tresor el tenim i el que volem aconseguir és que tots els agents interpel·lats en el marc d’aquesta estratègia siguem capaços de compaginar els usos amb la protecció”.

Més de vint accions

El pla inclou més d’una vintena de mesures que s’han d’executar durant el 2020, amb l’objectiu de compatibilitzar la conservació i millora del patrimoni natural, cultural i paisatgístic amb els usos i activitats socioeconòmiques que s’hi desenvolupen. Es treballarà especialment en la diagnosi del medi marí, l’ordenació de l’espai marí, les bones pràctiques i formació i un pla de comunicació.

Concretament, en l’àmbit de la diagnosi ecològica, econòmica i social del medi marí, la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural durà a terme dues accions. D’una banda, la implementació d’accions corresponents al projecte europeu Interreg Med: Engage (2020-2022), que comprèn el monitoratge dels efectes del canvi climàtic i la prevenció de la pèrdua de biodiversitat en àrees marines protegides. I, de l’altra, el disseny i redacció del programa de seguiment de la biodiversitat marina als espais marins protegits de Catalunya, amb la intenció ampliar-lo als espais de la Xarxa Natura 2000, entre d’altres l’espai litoral del Baix Empordà.

Per la seva part, la direcció general de Pesca i Afers Marítims n’executarà tres més: la diagnosi d’usos i activitats en el medi marí, amb la cartografia d’usos i la creació d’un grup de treball per coordinar i definir un programa de seguiment socioeconòmic de l’àmbit. A més, la comunitat científica farà un estudi detallat dels conflictes i interaccions d’usos en aquest àmbit, per saber quins conflictes hi ha entre els diferents actors de l’àmbit i on hi ha més pressió en el temps o l’espai.

També s’analitzaran les necessitats d’inventari dels elements del medi natural, es farà una jornada informativa sobre els valors de l’espai del litoral del Baix Empordà dins la Càtedra Estudis Marítims. Finalment, es farà un estudi global sobre governança de les platges. Per fomentar les bones pràctiques, els dos departaments de la Generalitat implicats en la taula impulsaran formació d’ecoguiatge per a monitors submarins, amb la possibilitat d’habilitar com a formadors els membres de la taula.

El treball que es va exposar ahir inclou quatre accions dins del pla de comunicació: el projecte de la taula II Premi d’Experiències Societat i Àrees protegides, d’Europarc Espanya. També les entitats de la societat civil impulsaran dues accions: l’elaboració d’un manual bàsic de comunicació i un pla de comunicació.

Una gran aliança entre tots els actors

Una visió ràpida de Catalunya ens mostra que té més d’un 30% del territori amb algun tipus de zona protegida. En aquest sentit, només a l’espai marí unes 85.000 hectàrees ja formen part de la Xarxa Natura 2000, més de 75.000 hectàrees estan incloses en zones d’especial protecció dels ocells i més de 5.000 hectàrees són zones d’especial conservació. D’aquí ve que la Taula de Cogestió sigui una iniciativa impulsada des de la Generalitat per oferir una resposta a la línia d’actuació de l’estratègia marítima de Catalunya, amb la consolidació d’un model de gestió territorial multiactor cogestionat dels espais costaners i el desenvolupament precisament d’aquest pla de gestió pilot per al litoral.

“És una iniciativa única en l’àmbit internacional”

J.T

El director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela, destaca la importància del pla de cogestió pel que té de pioner en l’àmbit internacional que el pot convertir en un referent.

Com neix el projecte?
El que és rellevant és que tot aquest projecte arrenca d’una iniciativa popular, d’una inquietud del territori, des del Baix Empordà, que ens diuen que s’ha de fer alguna cosa per protegir-lo. En aquell moment no se sabia què. Nosaltres ja treballàvem en la cogestió pesquera, un concepte nou i innovador que vol fer una gestió participativa de la cosa pública, que ens funcionava molt bé.
Aquest va ser el model?
De fet, va ser elevar, escalar la cogestió pesquera a una zona, un àmbit, molt més enllà de la pesca. Estaríem ja davant d’un altre concepte terriblement innovador i novament pilot.
El d’un model exportable?
Pot ser un exemple clar, i no només a Catalunya, sinó també en l’àmbit internacional, de com es pot fer una gestió que sigui realment participativa d’una zona litoral. Això ens obliga a tots a treballar conjuntament. Per això es treballa conjuntament amb el Departament de Territori i la veritat és que estem molt i molt satisfets.
La unió, doncs, fa la força.
Per descomptat. Com dic, el que tenim ara mateix és un embrió del que pot ser una manera innovadora i, penso, mereixedora d’una atenció internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia