Administracions

Els Arinco de Palamós obriran amb el focus posat en la cultura i l’espectacle

La nova etapa començarà el 24 de setembre amb tres projeccions gratuïtes

La cooperativa Cinema 4 You és el nou explotador del multisala

Els cinemes Arinco de Palamós, que celebraran el seixantè aniversari el 24 de juny del 2021, tornaran a obrir les portes el 24 de setembre amb la projecció en versió original subtitulada de Sombras acusadoras (Chase a Crooked Shadow, Michael Anderson, 1958). Aquest film, que es va rodar parcialment en escenaris de Palamós i Tamariu, és, en part, una declaració d’intencions de la nova direcció, la cooperativa Cinema 4 You, que s’encarregarà d’explotar el multisala en aquesta nova etapa.

Un cine obert a la gent

Segons David Cuesta, un dels responsables de l’explotadora, es treballarà perquè la població es faci seu el cinema. El projecte preveu una programació que combinarà el cinema comercial, l’infantil en català, el cineclub, l’òpera i el ballet, musicals i concerts, entre d’altres. Unes propostes que volen relligar l’espectacle amb la cultura. Cuesta explica el repte que representa afrontar aquest projecte, i encara més en temps de la Covid-19, però destaca “que assumeixen un risc controlat”, tot posant en relleu l’experiència que ja tenen. Cuesta va voler agrair la predisposició de la propietat a l’hora d’arribar a un acord i també la col·laboració de l’Ajuntament.

Les projeccions previstes per al dia de la reobertura seran gratuïtes –caldrà, això sí, inscriure’s–; es faran a les tres sales i començaran a les sis de la tarda. A banda de Sombras acusadoras, hi haurà dues sessions més: Les vides de Marona (Anca Damian, 2019), una de les millors pel·lícules d’animació europea de l’any passat, i l’estrena d’Issac (David Matamoros i Angeles Hernández, 2020), una reflexió sobre els ventres de lloguer.

La cooperativa Cinema 4 You és una entitat sense ànim de lucre que gestiona cinemes a Sitges i Sant Pere de Ribes i que també col·labora amb una sala de Vilafranca del Penedès. Ara agafen el repte de reactivar els Arinco de Palamós. El cinema estarà obert de dimecres a diumenge en aquesta primera etapa. L’horari s’anirà definint i també les inversions que s’hi volen fer.

L’alcade de Palamós, Lluís Puig, destaca la importància que la població, que ha estat un referent de l’exhibició cinematogràfica, pugui tornar a disposar d’aquesta oferta.El cinema Arinco té tres sales i està preparat per adaptar-ne una quarta. La sala A té capacitat per a 431 persones, i a les sales B i C hi caben 207 i 187 persones, respectivament. Aquesta és la capacitat màxima, si bé ara totalment condicionada per les mesures de seguretat arran de la Covid-19.Palamós, un referent cinematogràfic a les comarques gironines durant dècades, va quedar definitivament sense cinemes el 2017. A les runes del Kyton, un cinema, també multisala, venut i enderrocat per construir-hi un supermercat, s’hi va afegir el tancament del seu germà gran, el cinema Arinco, la joia de la corona de l’empresa Arrendamientos, Industrias y Comercios des de la seva construcció, el 1961. El cinema Arinco va obrir amb una impressionant sala de mil butaques.El novembre del 2017, i sense cap anunci previ, l’històric cinema es va acomiadar dels seus últims espectadors amb una copa de cava durant la projecció de La Traviata, la representació en diferit de la cèlebre òpera de Verdi a Roma, mentre a les altres dues sales es podia veure El secreto de Marrowbon i Thor: Ragnarok.Les sales de cinema de tota la vida han anat desapareixent del paisatge de molts pobles de les comarques gironines. Alguns, com és el cas dels Kyton i Arinco, han acabat sucumbint a l’evolució d’un sector en crisi i malgrat els esforços i la tenacitat dels seus empresaris, que entenien que calia renovar-se o morir. I ni així. Cal tenir en compte que els Arinco es van reconvertir en multisala l’any 1990 i van ser capdavanters en el sector a les comarques gironines sent el primer cinema a digitalitzar-se.Impulsat arran del boom turístic i la revolució tecnològica, l’empresa Arrendamientos, Industrias y Comercio –d’aquí el nom Arinco– va iniciar la construcció del cinema amb un permís d’obres que va costar 19.490 pessetes. L’arquitecte Mariano Pedral va apostar per fugir dels típics teatres adaptats a cinema, com quan més tard, el 1981, es van tornar a situar a l’avantguarda amb la inauguració del cinema Kyton.El cinema al Baix Empordà té ara dos locals multisala, l’Arinco, situat en ple nucli de Palamós, i els Ocine, a Platja d’Aro. La resta són sales més petites que han sabut aguantar gràcies a l’aposta que van fer els ajuntaments. Aquestes són el cinema de Torroella de Montgrí, el de Begur i el de Palafrugell, aquest últim situat al teatre municipal. Tots fan una programació estable i han mantingut no només el caliu, sinó edificis característics, com pot ser el de Torroella de Montgrí, un edifici racionalista que data dels anys vint del segle passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona