Medi ambient

Canvi urbanístic per fer públic l’estany de la Poma de l’Escala

L’Ajuntament impulsa una modificació del POUM per fer lliure l’espai, reassignant aprofitaments urbanístics

La via de la compra per protegir-lo és vista pel consistori com a totalment inassumible

“És una operació extraordinària per a l’Escala”, afirma l’alcalde Puga

L’Ajuntament de l’Escala promou un complex canvi urbanístic en el pla general de la població amb l’objectiu de convertir en “públic i lliure” l’estany de la Poma, que, situat en ple nucli urbà de la població, és ara a mans privades. La modificació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) ha de servir per validar la reassignació d’uns aprofitaments urbanístics d’unes parcel·les per poder convertir en públic, lliure i visitable un estany d’aigua dolça de 10.920 metres quadrats de làmina d’aigua i el seu entorn, sense haver de pagar una milionada, que és el que costaria l’operació si s’optés per la preservació a través d’una compra, tal com, per exemple, es va fer en el paratge de Vilanera. L’estany de la Poma és poc conegut ja que forma part d’una finca privada d’accés restringit i que ara mateix forma part del càmping Maite.

El pla general de l’Escala preveu que en la finca en qüestió, situada a Riells, entre el carrer Camp Rabassa, el carrer dels Cossis i l’avinguda Montgó, hi ha d’haver una cessió del particular cap al públic d’un 65% d’espais. En aquest percentatge, però, no hi ha el que seria la làmina d’aigua –tota la superfície de l’estany–, que, per convertir-la en pública, l’Ajuntament l’hauria d’adquirir a través d’una compra. El cost per metre quadrat de la zona ho fa inassumible, segons admet el mateix alcalde de la població, Víctor Puga.

Per això, la via que s’ha trobat perquè sigui possible la conversió en públic és la de la reassignació d’usos, una operació urbanística que afecta la finca en qüestió i altres de contigües. Aquesta modificació del pla general urbanístic de la població alterarà usos de finques i augmentarà aprofitaments urbanístics en altres.

Puga manifesta que “amb totes aquestes modificacions es busca que l’estany de la Poma es converteixi en un espai lliure i públic, sense que cap propietari en surti perjudicat”. La dimensió de l’operació és gran. L’alcalde de l’Escala considera que es tracta d’un esforç urbanístic excepcional: “Aquesta és una operació extraordinària per a l’Escala perquè difícilment trobaríem en tota la costa un espai lliure, en un lloc amb tanta densitat d’edificació, a tocar de la platja i amb un estany.”

LES XIFRES

65
per cent
és el percentatge de sòl que el POUM preveu que ha de passar a mans públiques.
10.920
metres quadrats
és la superfície de la làmina d’aigua. L’estany fa 230 metres de llarg i 55 d’ample.

Estany natural d’aigua dolça de 230 metres de llargada a tocar de la platja

L’estany de la Poma és un estany natural, d’aigua dolça, situat a Riells, a l’Escala, i inclòs en el catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines. Fa 230 metres de llarg, encara de nord a sud, i 55 metres d’ample, amb una làmina d’aigua d’una superfície aproximada de 10.920 metres quadrats. L’estany de la Poma, encaixat entre l’avinguda Montgó, el carrer dels Cossis i el carrer Camp Rabassa, està dins d’un espai privat, explotat comercialment com a càmping.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona