Medi ambient

Paisatge pendent d’eòliques

Mobilització

Veïns dels estanys de la Jonquera impulsen la plataforma Albera Lliure de Molins

Volen l’aturada urgent dels projectes eòlics i una moratòria de totes les instal·lacions

Volen que s’iniciï la tramitació d’un parc natural de l’Albera

“Som dipositaris d’un patrimoni, si no actuem no ho farà ningú; no és un reflex egoista, és un patrimoni comú”, diu la Teresa. És una de les veïnes que viuen a l’àrea situada entre Capmany i la Jonquera, zona d’estanys temporals –que es formen o desapareixen en funció de les condicions meteorològiques–, de rutes de dòlmens i de monumentals afloraments granítics. Aquests veïns són els que viurien de primera mà el canvi dels paisatges que els envolten si tiren endavant els projectes de parcs eòlics que s’estan tramitant a l’Alt Empordà.

Per oposar-s’hi estan estructurant la plataforma Albera Lliure de Molins (Allimo) que s’ha presentat aquest dissabte passat a Capmany amb un manifest que volen fer arribar a ajuntaments afectats i entitats de defensa del medi i del patrimoni. Carles Mestre i Ramon Vilardell en són alguns dels impulsors ; expliquen que Allimo vol fer un pas més en relació amb el comunicat que van avançar el novembre passat tretze entitats de la comarca en què reclamaven la redacció d’un pla comarcal i la planificació d’aquestes instal·lacions; ara demanen directament l’aturada urgent dels projectes que s’estan tramitant a l’Albera des de la ponència d’energies renovables (PER). I una moratòria de totes les instal·lacions, tant eòliques com fotovoltaiques, fins a l’aprovació d’un pla comarcal de l’energia. Coneixedor del valor patrimonial i geològic d’aquest entorn, Mestre explica que, si bé les torres eòliques projectades no seran a la vora dels estanys (que són espais protegits), els aerogeneradors d’uns 200 m d’altura els envoltaran. Les afectacions, segons ells, seran evidents, per al patrimoni i les persones: “Risc d’incendi, contaminació acústica, lumínica i visual, efectes sobre la salut de les persones, pas d’aus migratòries; els accessos –pistes de 6 a 10 m d’amplada–, les plataformes de muntatge de 240x40 m, línies d’evacuació d’alta tensió de 20 km amb torres cada 200 m, que suposarien una degradació absoluta del paisatge i de la qualitat de vida dels habitants i visitants del lloc.”

La prioritat per als impulsors d’Allimo és aturar Galatea, però el pas següent diuen que ha de ser l’inici immediat de la tramitació per a la creació del futur parc natural de l’Albera. Aquest és l’objectiu de la Plataforma per l’Impuls del Parc de l’Albera (PIPA). “Si l’atac que representa aquest parc eòlic es planteja és perquè no existeix encara el parc natural de l’Albera”, assegura Mestre. Segons ell, la imbricació i superposició de diverses figures de protecció –paratge (PNIN) de l’Albera, Xarxa Natura 2000, PEIN, ZEPA, reserva dels estanys, etc.– ha trossejat la protecció de l’Albera en un mosaic sense una visió de conjunt. “S’ha deixat oberta una bretxa i els projectes eòlics es van tramitant entre tots aquests espais protegits; no hauria estat possible si s’hagués plantejat un parc natural des d’un bon principi”, diu Mestre. “Necessitem crear una consciència de paisatge integral i aquesta s’anirà creant al mateix temps que avanci la lluita contra els molins i altres atemptats al territori”, recull el manifest de l’Allimo.

Campanya de retolació als estanys

q.p

Els visitants i excursionistes que recorren els itineraris dels estanys de la Jonquera i les rutes megalítiques de la zona també hi troben ara els cartells de rebuig als projectes eòlics. Amb el lema de campanya “No volem molins a Canadal”, els opositors han penjat un mapa que es localitzen la desena d’aerogeneradors projectats pel parc eòlic Galatea a la carena que envolta els estanys.

Caos sense planificació, segons la Iaeden

E.C

Trenta-un aerogeneradors estan en tramitació entre la Jonquera, Agullana, Capmany i Biure. El comptador podria pujar amb tres més si es confirma l’hipotètic camp eòlic de Tallats, a Sant Climent Sescebes, tot i que a hores d’ara l’Ajuntament diu que no en té constància.

“L’allau de projectes de la qual alertàvem, amb altres entitats, el novembre passat es confirma”, diu Raül Domínguez, portaveu de la Iaeden-Salvem l’Empordà. Subratlla que amb les últimes incorporacions (Querols i Bosquerós), la Jonquera quedaria envoltada per una quinzena d’aerogeneradors d’uns 200 m d’altura a cada banda. També quedarien envoltats d’eòliques a Agullana i Capmany. Com a mínim tres dels cinc projectes són promoguts pel mateix operador (el grup Endesa-Enel), fet que per la Iaeden posa en evidència que el que s’està plantejant és un macroparc encobert, amb dues línies elèctriques d’evacuació a banda i banda de l’AP-7 fins a l’estació de Santa Llogaia. “No es respecten ni distàncies prudencials, és un caos”, diu Domínguez, que reitera la necessitat d’una planificació comarcal. A la pregunta de si la proposta de parc eòlic marí és una alternativa, Domínguez respon que com a mínim en aquest cas els promotors han tingut la decència d’anar a exposar el projecte, cosa que no passa a l’Albera. Sobre el fons de la qüestió, però, creu que al mar tampoc es resolen els perjudicis ambientals d’una macroinstal·lació ni la problemàtica dels oligopolis. L’aposta dels ecologistes és començar per instal·lacions solars en espais com els terrats de polígons industrials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona