Medi ambient

Campdorà, a terra per millorar-ho

Les obres a la incineradora s’inicien amb l’enderroc de la zona dels forns, la caldera i la turbina antics, que se substituiran per altres de més eficients

Tot i anar més ràpid del que es preveia, es manté el final per al 2023

També es treballa al fossat perquè hi pugui haver dos ponts grua
Al juliol es preveu tornar a dur els residus a la planta del Vallès

Les obres per modernitzar la planta incineradora de Campdorà, que dona cobertura al Gironès, avancen a bon ritme, de fet un xic més ràpid del que estava previst, segons els seus responsables, que mantenen la data de finalització en mitjans del 2023. Un cop d’ull a la incineradora permet veure que, tot i que és una reforma i no un canvi de planta, tot el nucli central està anant a terra per tal de poder-hi posar després tota la maquinària nova. El director de l’empresa municipal que gestiona la planta, Tragirsa, Jordi Pons, detalla que des del gener estan en marxa les operacions d’“enderroc i desmuntatge de tots els equips que queden fora de la nova planta” i que està previst que s’allarguin fins al mes que ve o fins al juny.

Entre tot el que ha anat a terra –a banda de la mítica xemeneia– hi ha els antics dos forns, la caldera i la turbina, que se substituiran per elements més eficients. En concret, els dos forns i la caldera se substituiran per un nou sol forn caldera de molta més capacitat i eficiència. Aquest va ser el principal canvi que es va introduir l’any passat al projecte per tal de complir la nova normativa europea, ja que els forns existents fins ara eren massa curts per complir els nous requeriments de qualitat de combustió.

Pel que fa a la turbina, la nova generarà molta més electricitat, ja que es passarà dels entre 1 i 1,5 megawatts de l’anterior a uns 3,5 amb la nova. “Hi haurà un excés d’electricitat i ja estem estudiant què en farem”, explica Pons. El nou forn caldera ja ha estat adjudicat i s’està construint, i la turbina està en procés de licitació i es preveu que s’adjudiqui abans de l’estiu.

Ampliació del fossat

L’altra zona en què es treballa actualment és el fossat, on els camions descarreguen els residus. En concret s’estan ampliant dos dels laterals per tal que hi puguin cabre dos ponts grua en lloc de només un com fins ara. “Així n’hi podrà haver sempre un d’operatiu”, destaca Joan Baró, responsable de la planta. Pons hi afegeix, a més, que el pont grua que hi havia fins ara “tenia trenta anys i era molt lent”. Per fer la intervenció s’ha tret l’antiga coberta de la zona i, ara que ja està més avançada, la intenció és començar a muntar la nova aquesta setmana. Els nous ponts grua ja s’estan fabricant i es preveu que estiguin instal·lats cap al juliol.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, destaca que un cop s’acabi la feina a la zona del fossat es podrà deixar de portar els residus a l’abocador de Puigpalter, al Pla de l’Estany, com s’està fent ara, i tornar al sistema d’agrupar les deixalles a Campdorà i des d’aquí dur-ho a la planta del Vallès, que ofereix un reciclatge millor. En concret, s’hi recupera cap al 50% del que s’hi duu.

Cal recordar que el tancament de la incineradora de Campdorà per les obres fa que els gironins paguin un 7% més de taxa d’escombraries des del 2018 pel cost d’haver de dur els residus a fora. En principi havia de ser per dos anys, però l’endarreriment en l’inici de les operacions ha fet que el sobrecost s’allargui sis anys (fins al 2023).

Calendari futur

Un cop s’acabin l’enderroc i el desmuntatge, el pas següent serà acabar la construcció dels nous forns caldera i la turbina i preparar l’espai per poder-los-hi instal·lar. La previsió és que cap a finals d’any pugui començar l’obra civil a Campdorà, que inclourà les noves cimentacions que han de sustentar el forn i la turbina. El muntatge i la posada en marxa tant del forn i la turbina com també d’un nou sistema de condensació i instal·lacions auxiliars, es preveu per a l’any que ve, amb la idea que el 2023 es duguin a terme les tasques de comprovació per poder posar en marxa la planta a mitjans d’any.

Les obres, després de l’ampliació del projecte per adaptar-lo a les lleis europees que es va fer l’any passat, tenen un pressupost total de 38,5 milions d’euros, que va a càrrec de l’Agència Catalana de Residus.

LES XIFRES

38,5
milions d’euros
és el pressupost total de les obres, que assumeix l’Agència Catalana de Residus.
3
anys
es preveu que durin els treballs, que van començar oficialment a l’octubre i han d’acabar a mitjan 2023.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia