Medi ambient

El 28% de la població urbana està exposada a excessiu soroll durant la nit

Un estudi de la Generalitat també conclou que el 17,6% dels habitants de la ciutat estan exposats a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia

El trànsit viari és, amb diferència, la principal font de contaminació acústica que pateixen els catalans que viuen en entorns urbans i gairebé el 28% d’aquesta població està exposada a uns nivells de soroll considerats excessius durant la nit.

Aquestes són algunes conclusions d’un estudi publicat per la direcció general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb motiu de la Setmana Sense Soroll, que se celebra fins al 2 de maig.

L’estudi identifica les fonts i nivells de soroll des del 2017 en les grans aglomeracions urbanes de Catalunya, que inclouen un total de 21 municipis. En total s’han analitzat 8 aglomeracions que sumen 3,2 milions d’habitants, prop de la meitat de la població de Catalunya: Barcelonès I (Barcelona i Sant Adrià de Besòs), Barcelonès II (Badalona i Santa Coloma de Gramenet) Baix Llobregat I (Esplugues, Cornellà, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern), Baix Llobregat II (Gavà, Sant Boi i Viladecans), Vallès Occidental I (Badia, Barberà, Sabadell), Vallès Occidental II (Terrassa i Viladecavalls), Gironès (Girona i Salt) i Tarragonès (Tarragona i la Canonja).

Com succeeix en altres entorns urbans d’Europa, la font principal de soroll en les urbs catalanes és el trànsit viari, que afecta en menor o major mesura al 99,8% de la població que habita en elles.

En menor mesura, afecten també el soroll per activitats d’oci (bars, restaurants o comerços), per trànsit ferroviari, per activitat industrial i, en últim terme, per trànsit aeri.

L’estudi conclou que el 17,6% de la població urbana està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia (per sobre de 65 decibels) i prop del 28% (27,8%), durant la nit (superant els 55 decibels).

Entre les zones estudiades, l’aglomeració Barcelonès I és la que té més població exposada a soroll excessiu durant la nit, tant en valors absoluts (578.733 persones) com en percentatge (34,8%).

L’estudi indica que un 26,4% de la població urbana es troba en zones considerades tranquil·les durant el dia (per sota dels 55 decibels) i un 22,2% durant la nit (per sota dels 45 decibels).

Malgrat tot, l’estudi constata una lleugera millora en la qualitat acústica en els últims anys en comparació del quinquenni 2012-2017, si bé “cal avançar encara més”, destaca en un comunicat el Departament de Territori.

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació sonora suposa un risc per a la salut dels ciutadans i el seu benestar, i pot repercutir en una pèrdua d’audició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia