Medi ambient

La gestió dels boixos del parc Nou d’Olot, a debat

L’Agrupació Naturalista reclama un procés participatiu per redefinir-la

La meitat dels 1.370 exemplars de boix de la boixeda monumental del Parc Nou d’Olot estan morts de soca-rel i la seva gestió és motiu de controvèrsia. Per una banda, hi ha la gestió pública que l’Ajuntament d’Olot, propietari del recinte, ha delegat al Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa, que coparticipa amb el Consell Comarcal, que aposta per una intervenció mínima i per respectar l’evolució natural. I, per l’altra, hi ha l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, que proposa eliminar els exemplars morts i invertir els guanys de la venda de la fusta aprofitable –està considerada de molta qualitat i sol valorar-se a l’entorn dels 20 euros per tona– per a la gestió de l’arbreda.

Per això, l’entitat ha reclamat que s’activi un procés de participació per decidir com ha de ser aquest nou model de gestió i ha reclamat que no es deixi la decisió només a mans del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient.

El president de l’agrupació, Joan Montserrat, ha explicat que han rebut queixes contra la gestió no intervencionista a la boixeda del parc Nou d’Olot. Montserrat ha recordat que la boixeda d’aquest recinte està especialment debilitada perquè, l’any 2012, un fong hi va causar estralls. En aquell moment, molts des boixos van resultar afectats per un greu procés de defoliació i, quan encara no se n’havien recuperat, els va afectar l’eruga del boix.

Segons ell, l’agrupació fa un seguiment dels boixos del parc Nou des de fa una mica més de dos anys i ha pogut constatar que la suma del fong i de l’eruga ha afectat la totalitat dels exemplars que hi ha al recinte.

El màxim representant de l’entitat proteccionista ha indicat també que fer tractaments fitosanitaris als boixos del parc Nou és llençar els diners, ja que aquests procediments només estan funcionant a les tanques ornamentals que l’envolten, i ha reclamat un canvi d’estratègia per intentar salvar els que encara no estan morts de soca-rel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona