Infraestructures i serveis

Els empresaris reclamen consens per ampliar el Prat

Reconeixen que cal diàleg entre les administracions implicades per arribar a un acord que pugui tenir el vistiplau d’Europa

Es conjuren per no deixar perdre la inversió d’Aena de 1.700 milions

El món empresarial va escenificar ahir el seu suport a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona en un acte a Esade que va aplegar representants de les patronals i primeres figures de l’economia catalana. Totes elles van ratificar el seu suport a Aena per tirar endavant el projecte i van reclamar diàleg i consens amb les administracions implicades perquè arribi la inversió anunciada de 1.700 milions d’euros. També van esmentar la importància que hi hagi les compensacions ambientals necessàries a canvi d’allargar la tercera pista per satisfer el territori i aconseguir l’aval de la Comissió Europea.

Poca estona abans el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, també havien insistit al Parlament en la necessitat d’una proposta de consens que permeti l’ampliació de l’aeroport. Aragonès va defensar que cal rigor per encetar un debat i va avançar que la taula institucional amb totes les administracions implicades es podria celebrar la setmana vinent. El vicepresident va remarcar que el país “no es pot permetre no tenir un aeroport preparat per a l’economia del segle XXI”.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, un dels impulsors de la trobada d’ahir i del manifest conjunt que té el suport de més de 200 entitats, els va apressar. “Ja s’han perdut prou oportunitats i aquest avió cap a la prosperitat no se’ns pot escapar”, va dir com a cloenda de l’acte, que va coincidir ahir amb una conferència de Barcelona Tribuna en què l’alcaldessa Ada Colau va demanar un debat “serè i honest”.

La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, va assenyalar la importància de tenir en compte les necessitats del territori “i no imposar un pla dissenyat des de l’única perspectiva d’Aena”, i va admetre que “les coses no s’han fet del tot bé”, encara que va remarcar que Catalunya no pot perdre l’oportunitat. “Hem reclamat per la manca d’inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya i seria absurd desaprofitar aquesta inversió.”

El president de Pimec, Antoni Cañete, va afegir-se a la petició d’una taula de “diàleg constructiu” per consensuar el projecte i va reclamar “una major participació de les institucions catalanes en la gestió d’aquesta infraestructura”. Javier Faus, president del Cercle d’Economia, va voler aclarir que l’ampliació de l’aeroport de Barcelona “no va en contra dels aeroports de Girona i de Reus, però si volem un hub els esforços i les inversions s’han de concentrar al Prat”. Es va oposar a l’“apologia del decreixement” però també va rebutjar el “creixement insostenible” que va representar ara fa 30 anys l’ampliació de Gavà Mar i Castelldefels. “El gran perjudicat va ser l’aeroport, que per aquella decisió errònia ara no es pot desenvolupar cap al sud”, va dir.

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, es va manifestar ahir a la tarda a favor de l’ampliació i va assegurar que Barcelona, l’àrea metropolitana i el conjunt del país necessiten que l’aeroport esdevingui un hub internacional que contribueixi a la recuperació econòmica. Gairebé a la mateixa hora, tots els grups municipals de l’Ajuntament del Prat de Llobregat van escenificar el seu rebuig a l’ampliació de l’aeroport amb una pancarta en defensa del delta del Llobregat.

Cal una proposta de consens que permeti la prosperitat i la preservació de la biodiversitat
Pere Aragonès
president de la generalitat
Aquest país no es pot permetre no tenir un aeroport preparat per a l’economia del segle XXI
Jordi Puigneró
vicepresident de la generalitat
Hem de concentrar els esforços al Prat i això no va en contra dels aeroports de Girona i Reus
Javier Faus
president del cercle d’economia
Cal una major participació de les institucions catalanes en la gestió d’aquesta infraestructura
Antoni Cañete
president de pimec
No s’han fet les coses del tot bé i calia incorporar tots els actors des del principi
Mònica Roca
presidenta de la cambra
Ja s’han perdut prou oportunitats i aquest avió cap a la prosperitat no se’ns pot escapar
Josep Sánchez Llibre
president de foment

Ecologistes exigeixen la paralització del projecte

La plataforma Zeroport, que agrupa una cinquantena de grups ecologistes i organitzacions socials i veïnals, va reclamar ahir la “paralització indefinida” dels plans d’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Aplegats davant de la seu d’Esade, on representants del món empresarial van mostrar el seu suport a l’allargament de la tercera pista i la construcció d’una terminal satèl·lit, van denunciar “la pressió del lobby empresarial català per un projecte especulatiu injustificable i inviable en plena crisi de l’aviació, climàtica i pressupostària”. Des de Zeroport van exigir també que la inversió prevista de 1.700 milions de recursos públics es destini a serveis essencials i “un pla de viabilitat i redimensionament d’Aena”, que inclogui el tancament d’aeroports que ja eren deficitaris abans de la Covid-19, i que la companyia s’ajusti al context d’emergència climàtica i energètica, de contracció econòmica i de reducció de la mobilitat aèria. També van instar les autoritats que “no només es posicionin per donar una imatge verda”, sinó que “compleixin les seves responsabilitats” i “vetllin per l’interès públic i no privat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona