Medi ambient

Una calamarsada col·lapsa el centre de Ribes de Freser

Cau amb una intensitat mai vista a la zona i en poc més de tres minuts, i obliga a tallar el carrer Major i el Nostra Senyora de Gràcia

S’inunden baixos i han de sortir les màquines llevaneu

Va durar poc més de tres minuts, però pocs minuts després de les set de la tarda de dijous el cel de Ribes de Freser es va enfosquir de cop i volta i va caure una calamarsada històrica, que va col·lapsar alguns carrers i va provocar inundacions als baixos d’alguns edificis. A Ribes, doncs, es va fer bona la predicció de tempestes violentes. “Els trossos de glaç tenien la mida d’un bombó Ferrero Rocher. Sort que va durar pocs minuts”, va explicar l’alcaldessa, Mònica Sanjaume, que hi va afegir que els veïns més grans del poble no n’havien vist mai cap d’aquestes característiques.

La tempesta va ser tan intensa que l’Ajuntament va haver d’activar les màquines llevaneu per retirar les pedres de glaç acumulades als carrers. Fins ahir cap al migdia, encara estaven tallats al trànsit el carrer Major –la principal via de comunicació del nucli urbà–, entre la farmàcia i la plaça Mercat, i el carrer Nostra senyora de Gràcia. De fet, aquests dos carrers van fer la funció de col·lectors, ja que bona part dels altres de la rodalia tenen inclinació descendent cap a la seva direcció.

L’alcaldessa va explicar que els embornals dels carrers van quedar taponats per fulles i brossa vegetal, i que l’acumulació sobtada d’una gran quantitat de calamarsa, i en un primer moment acompanyada d’aigua de pluja, va col·lapsar els desguassos del clavegueram. Les principals afectacions es van produir als baixos dels edificis de la zona, que no estan preparats, segons paraules de l’alcaldessa, per resistir tamborinades com les de dijous a la tarda.

Les tres dotacions dels Bombers de la Generalitat que es van desplaçar fins a Ribes de Freser van haver d’actuar per treure aigua dels baixos sinistrats. També van haver de treballar, en un primer moment, per retirar l’acumulació d’aigua del pont d’accés a la carretera de Bruguera i al passeig Guimerà.

A part de la inundació de baixos i d’alguns tendals de comerços malmesos, es van registrar destrosses als horts del municipi i a les zones enjardinades amb flors. Mònica Sanjaume va dir que, per sort, ningú havia pres mal i que els danys materials no havien estat superiors gràcies al poc temps que va durar la calamarsada.

L’alcaldessa va voler donar les gràcies públicament a tots els veïns, perquè van sortir ràpidament als carrers a netejar les voreres amb pales i escombres. També va remarcar la feina feta per la brigada municipal i va fer extensiu el seu agraïments als Bombers de la Generalitat i als Mossos d’Esquadra.

LES XIFRES

912
són els metres
d’altitud a què està situat Ribes i a 1.500 metres el mateix dijous es van registrar xàfecs de neu.
3
minuts i escaig és el temps que va durar la calamarsada a la capital ribetana, segons l’alcaldessa.
19,2
litres per metre quadrat
en pocs minuts es van registrar dijous a Ribes de Freser i rodalia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia