Infraestructures i serveis

Vaga d’escombriaires al Ripollès i al Pla de l’Estany

Els treballadors anuncien una aturada indefinida a partir de principis del mes que ve

La mobilització s’emmarca en les negociacions dels convenis col·lectius, que estan encallades

Si no es produeix un acord en els pròxims dies entre els treballadors i les empreses, el dia 6 començarà una vaga indefinida dels treballadors de la recollida d’escombraries del Ripollès i, dos dies més tard, se n’iniciarà una altra al Pla de l’Estany. En tots dos casos, el servei el dona una unió temporal d’empreses (UTE) contractada pels respectius consells comarcals. Les dues UTE tenen en comú la presència de l’empresa Urbaser i el fet que les parts fa temps que negocien, sense èxit, un nou conveni col·lectiu. Tant en una comarca com en l’altra s’està a les portes d’una nova posada a licitació del servei.

En el cas del Ripollès, la relació laboral té de base un conveni per al municipi de Ripoll del gener del 2016 que s’acabava el 31 de desembre del 2019. Segons el sindicat CCOO, els treballadors van denunciar el conveni a finals d’octubre del 2019; malgrat haver aconseguit un principi d’acord, ara mateix la negociació està estancada. “Després de més d’un any de negociació i de tenir un acord que mantenia el poder adquisitiu dels treballadors i les treballadores, no s’entén que estigui bloquejat”, va manifestar ahir al sindicat.

Al Pla de l’Estany es disposa d’un conveni ja signat que abasta del 2019 al 2025, en què es preveu un increment salarial que equipara els sous a la situació d’altres treballadors del ram, com ara els d’Olot. “Sota el principi de bona fe –afirmen a CCOO– es va acordar que l’equiparació es faria el 2021, quan s’adjudiqués la nova contracta”, però encara no s’ha fet el concurs. Tant aquí com al Ripollès, el sindicat interpreta que tant l’empresa com el Consell Comarcal tenen la voluntat de mantenir les condicions laborals, a l’espera de la nova adjudicació.

LA DATA

06.07.21
és el dia
que començarà la vaga indefinida al Ripollès, mentre que el dia 8 s’iniciarà la del Pla de l’Estany.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia