Medi ambient

Reclamen que el cap de Creus sigui zona de restricció

Han presentat al·legacions al pla d’ordenació de l’espai marítim (POEM) davant del Ministeri de Transició Ecològica

La plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí ha presentat al·legacions davant del Ministeri per a la Transició Ecològica durant el tràmit d’audiència i informació pública dels plans d’ordenació de l’espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles perquè es modifiqui la qualificació de la zona compresa entre el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals, considerada ara zona d’ús prioritari per a l’energia eòlica i perquè es reconverteixi en zona de restricció. Aquesta variació impediria la instal·lació del Parc Tramuntana, un projecte de renovables que impulsa un gran parc d’aerogeneradors al mar davant de la Costa Brava Nord.

En la zona llevantinobalear del pla d’ordenació de l’espai marítim (POEM) s’inclou la denominada zona LEBA 2, qualificada d’ús prioritari per a l’energia eòlica.

Aquesta categorització, segons entenen els opositors, entra en contradicció amb l’anterior pla, que és del 2009. Asseguren en l’escrit d’al·legacions que aquesta zona té una “gran importància i varietat mediambiental” que ha de ser “preservada i protegida”. En concret, recorden que se situa en un espai amb una “alta fragilitat ambiental i adjacent a múltiples zones protegides”. Entre aquestes, dues reserves marines, un espai d’importància comunitària, un corredor de migració de cetacis, una zona de ZEPA de protecció d’aus i una “àmplia Xarxa Natura 2000” a la badia de Roses.

Remarquen, així mateix, que el decret preveu que caldrà tenir en compte “les peculiaritats de les demarcacions marines, les activitats i els usos existents i futurs pertinents”, a més de “les seves repercussions sobre el medi ambient, i en especial sobre les espècies i els espais protegits, i els recursos, tenint en compte les interaccions entre terra i mar”.

Critiquen que es qualifiqui aquesta zona com a prioritària sense “cap avaluació” de l’impacte de les seves infraestructures complementàries per evacuar l’energia i que, recorden, s’haurien d’aixecar en espais igualment protegits, i consideren “improcedent” i fins i tot “sorprenent” que l’avaluació d’aquest impacte s’hagi de fer en cada projecte de parc concret que es formuli, “en lloc d’abordar aquesta problemàtica en el mateix POEM”.

En les al·legacions asseguren que suposarà una gran “afectació” per a aquest sector i que, alhora, faria incompatible el compliment dels objectius dels plans d’ordenació de l’espai marí. En aquest sentit, recorden que tant l’Alt com el Baix Empordà tenen una important dependència turística i de les activitats recreatives.

LA DATA

Juny 2021
POEM.
El tràmit d’audiència i informació públiques del pla d’ordenació de l’espai marítim és de principi de mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona