Front comú dels ajuntaments contra l'ampliació dels Aiguamolls

Han fet un manifest en què critiquen la falta de diners i els efectes als pagesos

El ple de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va aprovar ahir el manifest dels alcaldes alt-empordanesos que són contraris a l'ampliació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà que preveu el Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Està previst que aquest document passi per l'aprovació dels plens dels consistoris que s'hi vulguin adherir i, per exemple, Palau-saverdera també l'ha aprovat ja. Els ajuntaments, agrupats sota el nom de Municipis afectats per l'avantprojecte de pla especial de protecció del medi natural i dels aiguamolls de l'Empordà, reclamen de manera molt clara que es retiri el text.

Els alcaldes han consensuat nou punts en què critiquen la proposta de la Generalitat, sobretot per les conseqüències que tindrà sobre els pagesos de la zona, els càmpings o els caçadors, per exemple. També destaquen que no estan en contra de la figura del parc natural, però consideren que l'ampliació no cal perquè ja hi ha altres instruments de protecció del medi. A més, els representants municipals critiquen que no se'ls hagi consultat a l'hora d'elaborar el document i consideren el pla especial «una clara vulneració del principi d'autonomia local».

Un dels punts en què els alcaldes són més durs és el tercer, on diuen textualment que «no s'ha de pretendre una ampliació dels espais protegits quan no s'ha aconseguit gestionar bé els ja existents». Els ajuntaments hi afegeixen que no hi ha prou recursos econòmics per cuidar l'espai, com ara per al manteniment dels camins i dels marges, la neteja de les lleres dels cursos fluvials, del sotabosc, la poda i estassada, entre d'altres.

Els ajuntaments nomenaran una comissió delegada formada pels alcaldes de Castelló, Palau-saverdera, Pau, Riumors, Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador. El pla especial de protecció dels aiguamolls de l'Empordà també afecta els municipis de l'Armentera, l'Escala, Pedret i Marzà, Peralada, Roses, Fortià, Vila-sacra, Ventalló, Vilajuïga i Vilamacolum.

JARC, en contra

El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s'ha mostrat també contrari al pla especial dels Aiguamolls i denuncia que si bé, segons el document elaborat per Medi Ambient, el nombre d'hectàrees en les quals creixerà el parc natural és petit, la zona de protecció augmentarà de 5.000 hectàrees. Segons explica el sindicat, això significa que «1.000 d'aquestes hectàrees deixaran de ser zones aptes per al conreu i, per tant, els seus titulars tampoc no tindran accés als ajuts que els corresponen». En vista de la incertesa que ha provocat el text entre els pagesos de la zona, JARC ha organitzat diverses xerrades informatives per explicar com els afectarà. També s'hi han mostrat en contra Unió de Pagesos i els agricultors de Castelló d'Empúries. La mesura tampoc ha agradat als càmpings, que presentaran al·legacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona