Medi ambient

BAIX EBRE / MONTSIÀ

El Delta no s'assecarà més per eliminar el cargol poma

Comença la campanya de producció d'arròs amb la inundació dels camps, que al marge esquerre estan eixuts des de fa mig any

La CHE garanteix l'aigua a les dues comunitats de regants

El paisatge del delta de l'Ebre ha començat a canviar amb l'inici de la inundació dels arrossars, que a l'hemidelta esquerre estaven eixuts des del novembre. L'assecament dels camps durant sis mesos és la mesura més efectiva per atacar la plaga del cargol poma, segons el Departament d'Agricultura. Amb tot, el responsable del pla d'acció contra el cargol poma, Hernan Subirats, ha assegurat que aquesta pràctica no es podrà repetir enguany. L'assecament dels arrossars elimina fins a un 90% dels exemplars de l'espècie invasora, però ja s'han eixugat els camps dues campanyes seguides i serà molt difícil que la Unió Europea ho autoritze per tercera vegada consecutiva. “Si Europa no ho autoritza els pagesos deixaran de percebre els ajuts agroambientals de l'arròs, uns 600.000 euros”, ha dit Subirats.

La plaga del cargol poma afecta una superfície de 846 hectàrees i uns 150 quilòmetres de canals. Amb tot, Agricultura sosté que la densitat del mol·lusc a les parcel·les envaïdes és menor ara que fa un any i que aquest hivern ha constatat que hi ha altres mesures eficaces com ara la inundació amb aigua salada. “No es poden inundar totes les finques amb aigua salada, només les més pròximes al mar”, ha manifestat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos, Dani Forcadell. Tot i que la collita de l'arròs no ha resultat afectada de moment per la plaga, l'extensió del cargol poma s'amplia cada any. “Estem aplicant mesures pal·liatives, però no reduïm ni una hectàrea l'afectació”, ha dit Forcadell.

Pel que fa al procés d'inundació dels camps, s'allargarà durant deu dies més, i després tindrà lloc la sembra del cereal. Malgrat la sequera, el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, ha assegurat a les dues comunitats de regants del Delta que no hi haurà restriccions per al cultiu de l'arròs.

LA XIFRA

0,6
milions d'euros
deixarien de rebre els arrossaires en subvencions europees si assequen els camps sense permís.

“Utilitzem menys aigua”

Les comunitats de regants del delta de l'Ebre tenen garantida la concessió d'aigua per poder cultivar arròs aquesta campanya. “Cada vegada gastem menys aigua per hectàrea, l'administrem millor”, ha dit el responsable del sector de l'arròs d'UP. Les 20.000 hectàrees d'arrossar s'inunden per poder conrear el cereal en un terreny que té un percentatge molt elevat de salinitat i on no és viable cap altre conreu. Enguany, la manca de pluges a la primavera no ha dificultat els treballs de preparació dels terrenys i la campanya comença amb bones perspectives, segons els productors. Pel que fa a la producció anual és d'uns 120 milions de quilos d'arròs. Els arrossaires expliquen que el preu de l'arròs closca té una tendència lleugera a l'alça, mentre que l'arròs blanc es pagarà a un preu inferior. “S'estan posant preus molt competitius des d'Andalusia”, ha assenyalat un productor, que lamenta l'increment dels costos de producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona