Medi ambient

El govern manté el mateix mapa eòlic de l'Alt Empordà

El govern ha tret a exposició pública el nou pla per a les zones de desenvolupament prioritari, que no conté grans canvis

Inclou l'informe de sostenibilitat ambiental que faltava en el document del 2010

La Generalitat ha tret a exposició pública la nova versió del pla de determinació de les zones de desenvolupament prioritari per a la implantació dels parcs eòlics a Catalunya. Ho va fer el 6 de juliol, sense cap altra publicitat ni comunicació que la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat, i el termini per presentar-hi al·legacions s'acaba el 28 d'agost. Una tramitació, doncs, en ple estiu.

La reactivació del pla es produeix després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya suspengués la implantació del mapa eòlic en espera de tenir una sentència definitiva per a la denúncia de les entitats ecologistes. El principal motiu va ser que el projecte no incloïa l'informe de sostenibilitat ambiental a què obliga la directiva europea. Ara ja s'hi ha incorporat aquest document, i s'ha tornat a començar la tramitació.

180 megawatts

La zona de l'Alt Empordà inclosa dins el projecte amb prou feines ha sofert canvis respecte a les previsions inicials. Es manté gairebé igual la zona hàbil per a la construcció dels aerogeneradors, i que abasta els municipis de Darnius, la Jonquera, Capmany, Masarac, Agullana, Espolla, Cantallops i Sant Climent Sescebes. Els únics canvis destacats han estat petites retallades als límits per la part nord, i s'ha compensat ampliant l'afectació a Darnius. A la comarca es podran instal·lar molins que generin un total de 180 megawatts de potència elèctrica, del total de 169 que es preveu instal·lar en les set zones previstes a Catalunya.

Proposta dels ens locals per al corredor d'infraestructures

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i bona part dels alcaldes de la comarca van aprovar una proposta de ZDP molt diferent de l'aprovada per la Generalitat, i que es basava a situar els molins al llarg del corredor d'infraestructures per reduir-ne l'impacte visual. D'aquesta manera, es volia compatibilitzar el foment de l'energia eòlica amb la protecció del paisatge. Després de la sentència del TSJC, els alcaldes van demanar recuperar el seu projecte.

La Iaeden presentarà al·legacions al nou pla

L'entitat ecologista demana als ajuntaments que es mostrin a favor de l'opció que tenia el consens territorial
Reclama reobrir el debat eòlic
Oriol Mas

La Iaeden va ser, amb l'Associació Respectem l'Albera (ARA), la que va aconseguir aturar la tramitació del pla per a les zones de desenvolupament prioritari. Ara la Iaeden està estudiant el nou document que ha sortit a informació pública, però la portaveu, Barbara Schmitt, ja ha anunciat que presentaran al·legacions i que hi ha arguments per tornar a recórrer judicialment contra el text: “Molts dels motius que havíem al·legat encara són vigents, com ara que s'han escollit llocs propers a espais naturals i que estan verges, i zones de patrimoni cultural.” En aquest sentit, no confien que el govern accepti les al·legacions que faran, ja que han repetit el mapa presentat el 2010.

Crida als alcaldes

Per això han fet una crida als ajuntaments perquè es mobilitzin i pressionin per canviar la zona prevista per a la instal·lació dels molins. De fet, aquesta setmana han enviat una carta als alcaldes en què se'ls informa del procés d'informació pública que es va engegar al juliol, amb un mapa de la zona de desenvolupament prioritari, i asseguren que “és una llàstima que aquest projecte no hagi sortit a la llum pública com l'altra vegada i que els ajuntaments romanguin silenciosos o ignorin la tramitació actual”. Reclamen que els alcaldes es mostrin públicament contra la reactivació de la proposta, i que es reobri el debat eòlic i es recuperi el projecte consensuat pel territori, que volia situar els molins al llarg del corredor d'infraestructures: “La Generalitat ignora el consens territorial i la proposta pactada amb el Consell Comarcal, que veiem com a punt de partida per a un debat a fons”, diu Schmitt.

LES FRASES

Hi ha arguments per tornar a recórrer contra el document: s'estan triant llocs pròxims a espais protegits i zones de patrimoni natural i cultural
Treure el pla a l'agost és fer-ho en el pitjor moment possible; es pot parlar gairebé de mala fe
Barbara Schmitt
portaveu de la iaeden

Inclou bona part dels municipis afectats pel foc

El recent incendi de l'Alt Empordà va afectar bona part del territori inclòs dins la ZDP. Ara caldrà veure si la instal·lació dels molins és compatible amb la regeneració de l'espai cremat.

La supressió de les primes a les renovables té el sector en espera

La decisió de l'Estat a finals de l'any passat de suprimir les primes per als nous projectes d'energies renovables dificultarà la implantació de nous parcs, ja que sense la subvenció la rendibilitat serà molt menor. Des de la patronal del sector, Eoliccat, ja es va alertar que molts projectes s'aturarien. En el cas de l'Alt Empordà, l'empresa que va guanyar el concurs –Gas Natural– va explicar també que el projecte dependrà del marc legal existent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona