Urbanisme

El Port Fòrum preveu revifar per primavera

Previsions

L'arribada del Cafè del Mar i del complex d'‘escape rooms' més gran d'Europa dinamitzarà el recinte

Queda més d'un terç de superfície comercial buida

L'ocupació dels amarradors és del 90%

El pla d'usos del port permet l'arribada de molts tipus de negocis

Dotze anys després de l'entrada dels primers vaixells, el Port Fòrum afronta aquesta primavera amb esperança de sortir d'una letargia que s'ha prolongat durant anys. L'arribada de la crisi poc després de la seva entrada en funcionament va estroncar les perspectives d'ocupació dels locals comercials de la infraestructura, que ara veu més a prop la sortida del pou.

Dues iniciatives són les responsables d'aquesta revifalla, que es començarà a percebre a final d'abril. L'una és el Cafè del Mar, un club de més de 4.000 m² de superfície amb un espai exterior amb piscines de 1.500 m² que ocuparà el que havia estat l'edifici de capitania del port i que té previst obrir portes el 4 de maig. Es tracta del local més gran d'aquesta firma amb 17 espais arreu del món que té els orígens a Eivissa. L'altra és el Game Point Center, un negoci que es convertirà en el complex d'escape rooms més gran d'Europa. En aquest cas, els seus responsables esperen tenir-ho tot a punt per inaugurar-lo a final d'abril.

El director del Port Fòrum, Joan Conde, està convençut que la infraestructura ha iniciat la seva remuntada i que la dinamització de l'espai ja no té aturador. “Si tot evoluciona bé, en dos anys podem tenir el port a ple funcionament”, reconeix i vaticina que els locals pendents d'ocupar, que gestiona la immobiliària Sòlvia, del Banc de Sabadell, s'aniran omplint de manera gradual. “El pla d'usos del port és prou ampli per donar sortida a tota mena de negocis”, assegura. A hores d'ara el Port Fòrum encara té una superfície comercial de 4.700 m² pendent d'omplir, el que representa una mica més d'un terç del total.

Conde recorda que pel que fa als amarradors l'ocupació mitjana és del 90%. La dàrsena té una capacitat per a 250 embarcacions a partir de deu metres d'eslora fins a vaixells de luxe. El director de la instal·lació destaca els serveis de marina seca, amb una capacitat de 240 places i que té una ocupació actual del 60%.

Amnèsia, oblidada

Els treballs d'adequació dels dos nous negocis pendents d'obrir fan que el canvi es comenci a percebre a la zona, on des del 2009 subsisteix una gran botiga de la firma francesa de material esportiu Decathlon, que havia de ser un revulsiu per al port però que ha hagut de passar molt de temps com a únic negoci de la infraestructura. Les perspectives de canvi es van començar a albirar el 2012, quan l'empresari Martín Ferrer va donar a conèixer la seva intenció d'instal·lar a la zona un complex d'oci, comerç, hostaleria i nàutica on el referent havia de ser el club Amnesia Barcelona, però la idea no va reeixir. Ara fa poc més d'un any va obrir un restaurant, que dona servei als usuaris dels amarradors del port, i des de l'agost s'hi ha afegit un altre negoci de restauració.

Ahir prop de set-centes persones van participar en les proves de selecció per treballar al Cafè del Mar, en una jornada organitzada en el més pur estil que exhibirà el club d'origen eivissenc d'aquí a ben poc. La vetllada va estar animada per un DJ mentre els candidats passaven per un primer cribratge que ha de servir per escollir més d'un centenar de treballadors. El responsable d'aquest negoci al Port Fòrum, David Talvy, va explicar que necessiten personal que tingui experiència prèvia en hotels i restaurants de luxe i parli anglès. Busquen cambrers, cuiners, bartenders, rentaplats i socorristes, entre altres especialitats.

El Cafè del Mar vol distanciar-se de la qualificació de discoteca. Tindrà quatre plantes, a més de la zona exterior amb dues piscines. La primera planta estarà ocupada per la recepció i els vestidors; a la segona hi haurà un club amb capacitat per a 600 persones on, segons el responsable, “actuaran els millors DJ del món”; la tercera serà un restaurant amb un mirador amb vistes al port, i a dalt de tot hi haurà una terrassa panoràmica dissenyada per a esdeveniments corporatius.

Allunyat del ‘botellón'

David Talvy manté que es tracta d'un club destinat al públic adult “a partir de 25 anys”, obert a residents i turistes majoritàriament en temporada d'estiu i que la resta de l'any aspira a fer esdeveniments corporatius i presentacions.

L'aposta del Game Point Center pel Port Fòrum ve donada per la seva proximitat amb Barcelona i per les perspectives de futur de l'espai, segons assegura la seva directora d'operacions, Anastasia Umovskaya. Tot i que la previsió inicial era poder inaugurar la setmana vinent amb només una part de les sales obertes, han decidit ajornar l'entrada en funcionament i fer-ho ja amb les 18 habitacions temàtiques previstes en marxa a final d'abril. Un cop obert, es convertirà amb el centre d'escape rooms més gran d'Europa. El projecte representa una inversió inicial de tres milions d'euros i ocupa una superfície de 3.000 m² i, tal com explica Umovskaya, planegen ja l'ampliació del negoci amb altres jocs de realitat virtual fins arribar a una inversió de 15 milions d'euros. A hores d'ara ja ha començat el procés de selecció de personal i les 13 primeres persones ja han iniciat la formació a càrrec de l'empresa. En tots dos negocis, l'Ajuntament de Sant Adrià a través del Servei d'Informació i Orientació Laboral (SIOL) ha col·laborat en la preselecció de candidats als llocs de treball.

Música i altres activitats

La regidora d'Urbanisme, Ruth Soto, destaca el compromís municipal amb la dinamització de la zona i indica altres iniciatives en aquest espai que comencen a consolidar-se, com ara el Pop Up Inspire, una fira mensual de disseny, art, gastronomia i música que el cap de setmana celebrarà la quarta edició i ja té garantida la continuïtat.

La música també s'ha fet un racó al espai annex del port, la platja del Fòrum i el parc de la Pau. Aquest any, el festival Primavera Sound amplia la seva presència en aquesta zona i tindrà dos escenaris en comptes d'un. L'esdeveniment més multitudinari a l'entorn del Port Fòrum tornarà a ser el Barcelona Beach Festival, que es farà el 15 de juliol. La trobada amb els DJ més destacats del moment arriba aquest any a la quarta edició amb un poder de convocatòria que l'any passat va arribar a les 40.000 persones.

Estem compromesos amb la dinamització de la zona, que crearà llocs de treball
Ruth Soto
Regidora d'urbanisme de l'Ajuntament de Sant Adrià
Si tot evoluciona bé, en dos anys podem tenir el port a ple funcionament
Joan Conde
Director del port fòrum

En espera d'un hotel per completar l'espai

Sant Adrià de Besòs té un terreny de més de 30.000 m² davant del Port Fòrum, amb la qualificació urbanística necessària per acollir un hotel. La moratòria de l'Ajuntament de Barcelona converteix aquest espai en un dels més propers on es podria construir un hotel. És per això que fa temps que es parla de les possibles negociacions entre els actuals propietaris del terreny, de titularitat privada, i la cadena hotelera Marriott, que podria estar interessada a construir-hi un establiment de luxe. Fonts de l'Ajuntament de Sant Adrià asseguren que no els consta que la cadena nord-americana hagi formalitzat la compra del terreny.

L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, reconeix que fa uns mesos es va reunir amb els propietaris, empresaris d'origen navarrès, però des d'aleshores no hi ha hagut cap altre contacte. Callau manté que ni l'Ajuntament ni el Consorci del Besòs, encarregat de gestionar el desenvolupament urbanístic d'aquest sector, han rebut cap petició de permisos per tirar endavant el projecte. El planejament vigent fixa una altura màxima de planta baixa més quatre pisos al solar on actualment hi ha el plafó que recorda el passat del Camp de la Bota. L'alcalde assegura que quan es desenvolupi la parcel·la, l'espai de memòria previst es traslladarà més amunt, als jardins del Campus del Besòs de la UPC, que també ocupen terrenys del que havia estat el Camp de la Bota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona