Urbanisme

Volen convertir un hotel a Sant Feliu en pisos per a gent gran

Un grup de sèniors busca més socis per sufragar la compra i la reforma de l’immoble com a cooperativa de cohabitatge

Hi faran uns 30 pisos amb espais i serveis comuns

La fórmula del cohabitatge (cohousing en anglès) tira endavant de manera tímida però decidida a les comarques gironines. Consisteix a avançar una quota d’entrada pel dret d’ús d’un habitatge, reemborsable o heretable, i el pagament posterior d’un lloguer mensual amb caràcter indefinit. El primer projecte, amb la participació de l’Ajuntament de Calonge, ja està en marxa i s’adreça a joves. Però se n’està forjant un altre, en aquest cas adreçat a gent gran, anomenat Walden XXI, a Sant Feliu de Guíxols. Un grup impulsor, que ja aplega setze persones, s’està bellugant per divulgar-lo i atraure nous socis, sota el paraigua de la cooperativa social barcelonina Sostre Cívic, per materialitzar-lo a partir de l’edifici d’un hotel antic. La idea és conservar-ne l’estructura i les façanes, però redistribuir l’interior en una trentena de pisos d’entre 50 i 72 metres quadrats, per a parelles o bé per a sèniors que vulguin viure sols, però en convivència amb la resta de la comunitat.

Un dels membres d’aquest “grup llavor”, com ell mateix l’anomena, és el periodista i activista llagosterenc Josep Maria Ricart, que destaca que tenen emparaulada l’adquisició de l’hotel, però no en vol revelar encara el nom fins que no hagin formalitzat el preacord de compravenda amb els propietaris. Fa anys que hi treballen, en unes negociacions en què fins i tot han fet copartícip el govern guixolenc. Fa tot just un mes, el ple va donar llum verd a una modificació del planejament perquè el 25% extra de sostre edificable als hotels de nova promoció es fes també extensiu a habitatge social o protegit que aprofités la reconversió d’antics hotels. És el cas del projecte municipal d’habitatges per a emergències socials a l’hotel Mediterrani, d’una banda, i també del projecte Walden XXI.

Triar bons veïns

Al marge de l’adquisició de l’immoble, encarrilada, ara Ricart explica que el repte és “formar la nova comunitat de zero”, entre persones que en bona part no es coneixen entre si. El dia 8 ja van celebrar una primera trobada, a Barcelona, per buscar més cooperativistes. És doblement complicat, perquè, a més d’una persona o una parella que comparteixi el projecte i disposi dels diners en dipòsit per entrar-hi –la suma dependrà del pressupost de l’operació i la reforma–, és recomanable que es creï un bon clima amb la resta del grup.

L’altra gran condició és el ventall d’edat per adherir-s’hi. “Entre 50 i 70 anys”, perquè compten que encara trigaran entre dos i tres anys a fer realitat el complex. Entremig, passaran hores analitzant plànols i definint el destí dels espais comuns, com les cuines, la bugaderia i les sales polivalents per a serveis complementaris com ara ioga, fisioteràpia, pedicura i activitats relacionals, per citar-ne alguns exemples. També definiran el reglament d’ús i accés i les quotes mensuals que permetran eixugar el préstec hipotecari per a la reforma, que volen subscriure amb alguna entitat de banca ètica.

No serà una residència

Ricart, però, deixa clar que no volen replicar el concepte de residència, “on un entra sense conèixer ningú” i amb un panorama que evoca el final de la vida i t’hi aboca. Aposten més per un envelliment social i actiu, en contacte amb altres entitats del municipi i aprofitant-ne els serveis, com ara la biblioteca, el CAP i la piscina gimnàs de la Corxera. I l’han ubicat a Sant Feliu per les bones comunicacions viàries –en cotxe o bus regular– amb Girona i Barcelona, a banda d’estar a la vora del mar, amb un clima suau a l’hivern i amb un entorn natural que abasta l’Ardenya i les Gavarres.

LES XIFRES

30
habitatges
per a gent gran i amb serveis comuns vol promoure el projecte cooperatiu Walden XXI a Sant Feliu.
16
persones
ja formen part del grup impulsor i busquen una vintena més de socis per adquirir un hotel i reformar-lo.

La CUP promou una jornada sobre l’accés a l’habitatge a Palafrugell

La CUP del Baix Empordà organitza aquest diumenge a Palafrugell una jornada monogràfica centrada en els problemes d’accés al dret a l’habitatge a la comarca. L’han convocat a l’Espai Cultural de la Bòbila –carrer Garriga, 24– a partir de les deu del matí. Després d’introduir el marc general nacional, focalitzat a escala mediàtica en la pujada del preu del lloguer i en l’escassetat d’oferta a Barcelona i Girona, se centraran en els casos que afecten diversos municipis baixempordanesos. A banda d’exposar els problemes i les experiències de lluita a Palamós, la Bisbal, Torroella i Palafrugell, han convidat representants de Sostre Cívic perquè hi exposin els detalls dels dos projectes d’habitatge cooperatiu: a Calonge i Sant Antoni, per a joves, i a Sant Feliu, per a sèniors. També debatran sobre les dificultats d’accés dels joves a un habitatge, sobre l’impacte dels pisos turístics en l’oferta i els preus i sobre alternatives com ara els sindicats de llogaters.

El ple de Calonge i Sant Antoni aprovarà els 0,3 milions al projecte local per a joves

E.A

Pel que fa al projecte de Sostre Cívic a Calonge i Sant Antoni, amb la participació del municipi, fonts municipals avançaven ahir que en el ple de la setmana vinent (dijous 27) se sotmetrà a aprovació el conveni amb la cooperativa, que impulsa la compra i la rehabilitació d’un edifici amb catorze pisos que feia anys que estava tancat en mans de l’entitat financera que se l’havia adjudicat, per la fallida dels promotors. El conveni estableix que l’Ajuntament donarà una subvenció de 300.000 euros a Sostre Cívic en dues anualitats. Aquesta quantitat, juntament amb les persones que ja s’han interessat pel projecte, ha de permetre que abans de finals d’any es formalitzi la compra de l’edifici, i aquest import permetrà a la corporació municipal el dret d’ús de dos dels habitatges.

El projecte de Calonge és molt similar al que s’ha anunciat ara a Sant Feliu, tot i que aquí ja han avançat en el procés per divulgar-lo i buscar les famílies interessades a adherir-se a la iniciativa. En aquest cas, el requisit era el pagament d’una quota d’entre 12.000 i 15.000 euros pel dret d’ús de cada pis, recuperables, a més de la quota mensual de lloguer vitalici per anar sufragant el préstec amb l’import restant de l’adquisició i els treballs de rehabilitació.

El contracte de cessió d’ús donarà dret a fer servir l’immoble de manera indefinida, vitalícia si es desitja, i fins i tot a transmetre’l als fills. Però, si mai es deixa de necessitar, reverteix a la cooperativa i beneficiarà un altre soci amb les mateixes condicions. Pel regidor d’Habitatge, Arturo Prades, així es pot fomentar l’arrelament de joves al municipi i pal·liar fenòmens col·laterals, com ara les obres inacabades o no comercialitzades des de fa anys, arran de la crisi, i que han derivat en problemes d’ocupacions conflictives al municipi.

Tot plegat ha suposat una experiència pilot que podria tenir continuïtat al municipi en altres immobles buits, tancats i en risc de deteriorament. La cooperativa, però, ha apostat per consolidar primer el projecte del bloc del carrer de la Sala abans d’abordar-ne un altre.

Tercera xerrada, aquest dissabte a Sant Feliu

Les dues primeres xerrades, a Barcelona i Girona, han permès al grup impulsor atraure 42 possibles interessats en el projecte de pisos per a gent gran, una quantitat que es podria incrementar aquest dissabte, quan preveuen fer la tercera sessió informativa (10.30 h), al centre cívic de Vilartagues, a la part alta de Sant Feliu. I no descarten repetir convocatòries per consolidar el grup fundador, per al qual necessitarien ben bé una vintena més de socis.

Amb tot, Ricart encara es mostra prudent, perquè el pas del simple interès a l’adhesió no és senzill entre els sèniors, sovint més reticents a desprendre’s dels habitatges de propietat o posar-los a lloguer, a diferència de les famílies joves, que veuen en les cooperatives de cessió del dret d’ús una bona alternativa per no sotmetre’s a la lògica de la bombolla dels increments de preu del mercat de lloguer convencional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona