Urbanisme

Barcelona recupera el passeig del trencaones

La capital catalana guanya fins a 36.481 m² de l’àmbit portuari per a ús ciutadà

Durant no pocs anys va ser refugi per a amants furtius i, també, ha estat font d’inspiració d’himnes musicals com el que Loquillo li va dedicar el 1988. El trencaones –o el rompeolas com encara és conegut per molts– forma part de la història sentimental de Barcelona, i ara ha pogut renéixer com a passeig gràcies a un plec de reformes que, en total, han permès que una superfície de 36.481 m² del port de la capital catalana passi a ser d’ús públic.

Aquests espais, essencialment tres, van ser inaugurats ahir. El primer d’ells és el trencaones en si, que està estructurat com una rambla de 400 metres i 4.920 m² arran d’aigua, i que relliga el passeig marítim de la ciutat amb el barri de la Barceloneta. En un dels seus extrems s’hi ha alçat un mirador, amb graderies, que dona directament al Mediterrani, i que està cridat a convertir-se en un racó icònic d’aquest tram de l’àmbit portuari. La plaça de la Rosa dels Vents, a tocar de l’hotel Vela, és el segon àmbit on s’ha intervingut, doblant la seva superfície fins a conformar una àgora d’1,2 hectàrees. Les seves vistes, de 360 graus, o el rellotge de sol obra de Rafael Soler Gayà, són dos dels seus elements distintius. Per tancar el cercle, els molls i la plaça Central de la Marina Vela passaran a ser accessibles en horari diürn. Aquesta és una zona de 25.167 m² amb 134 amarratges a l’aigua i que permet emmagatzemar en una marina seca fins a 222 embarcacions.

Aquest conjunt d’operacions són les últimes que s’han concretat a la bocana nord del port d’ençà de la seva obertura, el 2003, i que va permetre generar un nou sector de més de 15 hectàrees on, entre d’altres, hi va acabar fent cap l’hotel Vela. El següent projecte a desenvolupar en aquest àmbit serà la rambla de la Marina, continuació natural del passeig Joan de Borbó cap al sud, i que s’estructurà com un corredor elevat que culminarà en unes grades amb vistes cap a la bocana, el pont Porta d’Europa i el moll adossat, d’una banda, i cap a Montjuïc i la ciutat, de l’altra. Igualment en aquest passeig també està previst construir-hi l’edifici Mirador Porta Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona