Urbanisme

El govern prepara un decret per afavorir lloguers socials

Es vol incrementar el parc protegit, tenir més instruments contra els desnonaments i ajudar a moderar el preu del lloguer

Els nous pisos de protecció oficial tindran una qualificació permanent

El govern de la Generalitat aprovarà aquest trimestre un decret llei amb l’objectiu de millorar l’accés al lloguer dels habitatges, que inclourà, entre altres mesures, la qualificació permanent dels pisos de protecció oficial. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en un col·loqui sobre habitatge organitzat per Alcaldes.eu. El nou decret té, segons Calvet, un triple objectiu: incrementar el parc d’habitatge protegit, disposar de més instruments per fer front a les emergències i els desnonaments i ajudar que els preus de lloguer, “que últimament han tingut increments molt exagerats”, segons Calvet, es moderin.

Els instruments seran diversos, tot i que algunes concrecions hauran d’esperar al desenvolupament del decret llei. Els pisos de protecció oficial que es facin nous tindran una qualificació permanent; és a dir, no es podran vendre en el mercat lliure. Els pisos de compravenda ja construïts veuran com s’allarga la protecció, un període que “temporalitzarem en funció de les subvencions que hagin rebut”, segons Calvet, amb la voluntat d’impedir plusvàlues indegudes a l’hora de vendre’ls.

Per aconseguir una baixada de preus del lloguer, la Generalitat planteja que l’índex de referència de preus de lloguer, un indicador que es pot consultar de manera pública i que estima el valor del metre quadrat del lloguer segons la zona i característiques de l’habitatge, figuri de forma obligatòria als contractes perquè el llogater pugui comprovar que el preu s’adequa a la mitjana. Com a contrapartida, els propietaris podran rebre incentius fiscals i subvencions per a la rehabilitació.

A més, es facilitarà la reserva de sòl urbà per fer habitatge social. L’actual llei pel dret a l’habitatge ja preveu que es pugui fer reserva de sòl sobre el sòl urbà consolidat –la ciutat construïda–, i el consistori de Barcelona ja ho ha posat en pràctica i ha obligat els promotors a destinar el 30% a pisos assequibles. Per evitar que aquests vulguin compensar la pèrdua de beneficis a costa dels pisos de mercat lliure, la reserva per a pisos socials no computarà a efectes de densitat.

El TC avala l’impost sobre els pisos buits

R.M.B.

El Tribunal Constitucional ha avalat l’impost als pisos buits de la Generalitat que va recórrer en contra el govern de Mariano Rajoy, i ha dictaminat que no envaeix competències estatals. El conseller va considerar ahir que el govern del PP “no va entendre com d’avançada era la mesura”, que va permetre recaptar 18 milions el 2016 i que es van destinar íntegrament a la compra d’habitatge. L’impost es continuarà cobrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona