Urbanisme

Urbanisme agilitarà la moratòria

El secretari d’Hàbitat Urbà es compromet a escurçar l’any de suspensió per als casos amb menor impacte

Garanteix als alcaldes que aquest any analitzaran els sectors afectats plegats amb cada municipi

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va mirar de tranquil·litzar ahir els alcaldes i regidors d’Urbanisme dels 22 municipis del litoral de la Costa Brava, arran de l’anunci de la suspensió de llicències aprovada dijous passat per a nous projectes en la franja de 500 metres entre el mar i l’interior. Després que l’abast de la moratòria agafés per sorpresa diversos batlles, que ho van expressar en la trobada, Serra va excusar que la llista de sectors s’havia treballat “amb la màxima discreció”, en ser un “document sensible i delicat, i que “era difícil parlar amb tothom abans”. Però va prometre la mateixa agilitat amb diàleg a partir d’ara, per analitzar en detall cada cas i poder aixecar la suspensió general de noves llicències d’obres abans no vencin els dotze mesos, una qüestió que amoïna per l’afectació pràcticament total d’alguns nuclis urbans –el Port de la Selva– i parcel·les aïllades en zones urbanes consolidades –Tossa, Begur i altres poblacions en major o menor mesura.

Només un dels 22 municipis, Mont-ras, va estar absent en la trobada, mostra de l’interès que havia suscitat per l’impacte de la moratòria. Diversos dels edils van prendre la paraula per exposar dubtes, i Serra va garantir que la llista inicial de sectors és només un punt de partida: “Si s’han d’esmenar, els esmenarem” amb els serveis tècnics de cada consistori, que hauran de justificar amb documentació que l’exclusió s’adapta als criteris. “Aquest pla l’hem de fer junts”, va reblar.

Escurçar terminis

Entre els governs locals, preocupava que la suspensió s’allargués, però en el cas de Palafrugell, el regidor d’Urbanisme, Jaume Palahí, destacava que si es comencen a desafectar parcel·les aïllades, de manera progressiva, “en cinc o sis mesos, comptant que només s’afecta noves llicències i que al litoral els treballs se suspenen a l’estiu, l’impacte pot ser mínim”, de manera que a la tardor ja s’hauria aclarit part de l’escenari. L’alcalde de Begur, Joan Loureiro, desitjava que així sigui:

“Espero que es respongui ràpid als petits desajustos, perquè si ens haguessin consultat abans, no ens trobaríem amb l’alarma que s’ha creat”, demanava l’alcalde. Des de Tossa, l’alcaldessa, Gisela Saladich, va valorar, a banda de la disposició a accelerar l’avanç del pla i minimitzar les afectacions no controvertides, la “voluntat de diàleg i el fet que es tindrà en compte l’opinió de cada municipi”. També s’ha aclarit que la suspensió de llicències no afectarà reformes i ampliacions de construccions existents, ni projectes que afectin solars no edificats dins dels nuclis urbans històrics dels municipis inclosos.

La segona onada

En algunes poblacions, com ara Platja d’Aro, l’impacte d’aquesta primera moratòria ha estat pràcticament testimonial, amb només una parcel·la afectada al sector de Treumal on el propietari encara no havia tramitat llicència. I el pla especial d’ampliació del Port d’Aro, dins de l’àmbit, es podria continuar tramitant.

Però en d’altres, on d’entrada tampoc semblava que l’afectació hagués de ser gaire rellevant al litoral, com és el cas de Santa Cristina d’Aro, l’alcalde, Xavier Sala, avançava que ja tenen prevista la segona tongada de suspensions de llicència, al sòl interior que queda fora de la franja dels 500 metres costaners.

A Santa Cristina s’hi podrien incloure fins a 23 sectors diferents, entre urbanitzacions existents amb parcel·les lliures i zones, com per exemple el pla parcial de Riera de Molinets. En aquesta població, amb la revisió del POUM oberta, la idea de Sala és mirar de fer quadrar els ritmes de la moratòria i la preparació en curs del nou planejament amb l’objectiu de simplificar el debat i les negociacions amb els propietaris afectats pels dos processos.

LES FRASES

Si cal esmenar, esmenarem aquestes qüestions menors. Volem entrar al fons de la qüestió i arribarem al detall
Era difícil parlar amb tots els alcaldes abans però ara les decisions seran conjuntes
Agustí Serra
secretari general d’hàbitat urbà i territori
Valoro la voluntat de diàleg i que s’assumeixi que tot ha anat massa ràpid
Gisela Saladich
ALCALDESSA DE TOSSA
Hi ha la sensació que els alcaldes no hem fet res i Territori ens ha rectificat. I hem mirat de posar ordre en els plans heretats
On eren tots els que ara es queixen quan s’aprovaven els planejaments?
Joan Loureiro
ALCALDE DE BEGUR
Si el procés s’agilita i la moratòria s’aixeca ràpid, l’impacte laboral serà petit
Jaume Palahí
REGIDOR D’URBANISME DE PALAFRUGELL

Serra relativitza l’impacte sobre els constructors

E.A

Entre les crítiques que Serra va escoltar ahir, l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, va lamentar que la moratòria no s’hagués adoptat anys enrere, durant la crisi, i que, ara que es refeia el sector, la suspensió posi en risc llocs de treball, promotors a banda, de petits industrials. Però el secretari del Departament de Territori va defensar que “el planejament no es pot fer d’acord amb els interessos del fuster, del pintor, o dels particulars”. Els promotors, mentrestant, estudien la situació, el text i esperen moviments del departament, després que la setmana passada trobessin a faltar més diàleg per part de Territori.

Serra va admetre que fins ara no han consultat el sector de propietaris afectats i constructors, però els va remetre al període de participació durant la redacció del text definitiu del PDU de sectors no sostenibles al litoral gironí, en què hi haurà sessions de debat i espai per al diàleg. Tampoc no va tancar la porta que hi pugui haver alguna acció judicial respecte a la suspensió de llicències, però no va entrar a valorar aquesta opció oberta.

Pel que fa a l’alcalde begurenc, que ha vist com començaven a desenvolupar-se alguns dels projectes més agressius dins del seu terme municipal, reivindicava amb to d’impotència que fins ara han “intentat posar ordre als municipis i amb projectes heretats d’anteriors planejaments”, sense competències i amb la “sensació que Territori” els ha “rectificat a petició de SOS Costa Brava”. I es queixava que aquests grups no pressionessin igual, el 2003, quan es va aprovar el POUM vigent al poble, mentre que ara els titllen a ell i el seu equip de “depredadors del territori”.

Els costos, un meló per obrir

La suspensió de llicències implica revisar projectes i sostres previstos, amb l’opció de desclassificar sobre la taula però la possibilitat que al capdavall només s’acabi millorant la integració paisatgística i reduir impactes d’algunes obres. La plataforma SOS Costa Brava defensa que pel que fa a sols urbanitzables no consolidats les indemnitzacions es limitarien al valor d’expropiació del terreny, que podria ser testimonial si va ser adquirit fa temps. Però és un element que no figura encara en el debat entre la Generalitat i els municipis, i de conseqüències i costos imprevisibles un cop judicialitzats. Els governs locals, per si de cas, deixen clar que ara mateix la iniciativa l’ha pres la Generalitat, que ha adoptat la suspensió amb els criteris de la llei d’Urbanisme –i l’estatal de Costes–, i se’n renten les mans. Però Saladich deixa clar que la moratòria, el nou pla de sectors no sostenibles i les possibles desclassificacions tampoc no serien cosa dels ajuntaments, de manera que no es mostra gens partidària que protegir sols costi diners als municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona