Urbanisme

Procés participatiu en marxa pel planejament de la Vall de Santa Creu

Les alternatives s’han presentat públicament

L’aposta de l’Ajuntament és mantenir com a sol urbà les parts construïdes, excloent les parts no edificades

“Apostem per deixar el que hi ha fet com a sòl urbà, excloent-ne les parts no edificades, que passarien a ser no urbanitzables”, diu Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva, referint-se al planejament urbanístic de la Vall de Santa Creu. El nucli, d’uns 20.000 m² i una trentena de cases, és ubicat en un entorn natural sensible, a la falda de la muntanya del monestir de Sant Pere de Rodes i dins el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus.

L’Ajuntament va exposar públicament dijous passat, in situ, als veïns, les tres alternatives que es proposa. L’alternativa 1 és la que correspondria més a un retorn a la situació del 2003, quan la major part del nucli era classificat com a sòl urbà; l’opció 3 seria la més restrictiva, amb més espai que passaria a ser no urbanitzable; l’Ajuntament aposta per l’opció 2, que seria entremig, i que faria que les parts del nucli on no hi ha edificacions passessin a ser no urbanitzables.

Indefinició urbanística

La presentació s’emmarcava en el procés participatiu de la tramitació d’una modificació puntual del POUM municipal, limitada al nucli de la Vall de Santa Creu. Quan arribi a terme, aquesta tramitació ha de posar fi a la indefinició en què va quedar aquest nucli des del punt de vista urbanístic, després d’anys d’estira-i-arronsa entre entitats de defensa del medi ambient com la Iaeden i les administracions municipal i de la Generalitat.

El 2004 el POUM del Port de la Selva classificava majoritàriament el nucli com a sòl urbà. Aquella classificació va quedar anul·lada el 2009 pel TSJC, arran d’un contenciós administratiu interposat per la Iaeden; la Vall de Santa Creu, dins el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus, passava a tenir la classificació de sòl no urbanitzable. Finalment el 2011 una modificació de la llei de protecció del cap de Creus exclou l’àmbit de la Vall de Santa Creu del parc. La modificació puntual en curs de tramitació ha de determinar quines àrees del nucli es classifiquen com a sòl urbà, si inclouen parcel·les constructives, quines parts seran no urbanitzables i com s’integra el nucli en el seu entorn natural.

L’objectiu de l’Ajuntament és consensuar tant com sigui possible la proposta que es portarà a la tramitació definitiva. “Som els primers interessats a preservar aquest espai”, assegura l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona