Urbanisme

Construeixen un edifici a Girona amb un sistema pioner de fusta

És una obra sense precedents a tot l’Estat per les seves dimensions

L’ús de pi fa que sigui un edifici sostenible, tant en materials com en la climatització dels pisos

L’empresa local Promocions Capdeferro està immersa en la construcció d’un edifici a Girona amb un sistema i una dimensió sense precedents a tot l’Estat espanyol. Es tracta d’un edifici de 35 habitatges que s’està fent al carrer Tomàs Carreras i Artau, al barri de Can Gibert del Pla. Una de les singularitats principals és que l’estructura del bloc de pisos està construïda amb panells de fusta laminada encreuada, un sistema altament eficient en termes de precisió, velocitat i sostenibilitat. L’edifici guanya en propietats aïllants gràcies a la fusta i alleugeriment del pes final de l’estructura.

En el projecte, que ha estat redactat pels arquitectes Elisabet Capdeferro i Ramon Bosch, s’han emprat uns 976 m³ de fusta, que representen un emmagatzematge de 780 tones de CO2. La construcció de l’estructura ha estat confiada a Egoin, una empresa del País Basc especialitzada en aquest sistema i que utilitza fusta local de pi d’origen certificat, que va executar l’obra en tan sols sis setmanes. La industrialització d’aquest sistema permet minimitzar els residus generats a l’obra.

Segons asseguren els responsables de l’obra, el projecte respon a la necessitat de buscar nous models d’habitatge responsable que donin resposta al repte de fer front al canvi climàtic. Cal tenir en compte que el sector de la construcció és responsable, globalment, del 40% de les emissions totals de CO2 a l’atmosfera i del 30% de residus sòlids.

Eficiència estiu i hivern

Pel que fa a l’obra del carrer Tomàs Carreras i Artau de Girona, la incorporació de solucions passives i sistemes basats en fonts d’energia renovables permet una important reducció de la demanda energètica necessària per climatitzar els habitatges. Per exemple, la construcció d’una galeria a la façana sud permet preescalfar l’aire que condiciona els habitatges a l’hivern gràcies a un sistema de ventilació amb recuperadors de calor, que actua de manera inversa a l’estiu mitjançant la captació de l’aire de la façana nord i el suport de ventiladors de sostre que generen corrent d’aire i milloren la temperatura de sensació.

LES XIFRES

976
metres cúbics
de fusta de pi s’ha utilitzat, cosa que representa un emmagatzematge de 780 tones de CO2.
35
pisos
i 35 places d’aparcament tindrà l’edifici situat al carrer Tomàs Carreras i Artau, a Can Gibert del Pla.

Amb panells corredissos per canviar la distribució

Si bé es tracta d’un sistema constructiu cada cop més habitual, el de Girona representa una fita important per la seva dimensió, sense precedents a escala estatal. Concretament, hi ha alguna altra obra feta amb fusta laminada encreuada a l’Estat espanyol, però molt poques i no tan altes ni tan grans com la que s’està fent a la ciutat de Girona. A més, més aviat són obres que no són de caire privat. Actualment existeix l’institut Serra de Noet de Berga, un habitatge cooperatiu de la Borda a Barcelona i un edifici d’habitatges a Lleida. Totes són obres de més petita dimensió que la de Girona.

Pel que fa al projecte del barri de Can Gibert del Pla, es tracta d’un edifici amb soterrani, planta baixa i cinc plantes superiors. En total, s’hi estan fent 35 habitatges i 35 places d’aparcament. Segons destaquen els responsables del projecte, un dels aspectes rellevants de la proposta és la voluntat d’assolir una distribució lliure de cadascun dels habitatges, amb la possibilitat d’encabir una, dues o tres habitacions dobles distribuïdes al voltant d’un nucli central de cuina, safareig i bany. Aquesta solució permet múltiples distribucions i espais de mides variables gràcies a un sistema de panells corredissos que permet variar les distribucions segons les diferents necessitats al llarg del temps. Es preveu que acabi l’obra el segon trimestre del 2020.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern de Castell-Platja d’Aro porta a ple la puja del 35,5% de la taxa de residus

CASTELL-PLATJA D’ARO

Faran una nova aula de música a la Coma Cros

salt
societat

El fort temporal causa destrosses i inundacions

Malestar entre els viatgers de l’AVE per la suspensió de trens arran de l’aïllament del corredor Barcelona-Figueres

Barcelona

Retrets al govern de Salt per no haver negociat les ordenances

Salt

Comença la remodelació de la cruïlla de l’Hipercor de Girona

girona

Comencen les obres de millora a la C-66 entre Serinyà i l’accés a Besalú

SERINYÀ

Som du a Cultura el centre cívic de Castell d’Aro

CASTELL-PLATJA D’ARO

Tarifa plana per a les taxes i impostos municipals d’Olot

OLOT