Urbanisme

Banyoles crea una plaça en un lateral de l’avinguda de Mossèn Constans

L’espai, situat davant dels pisos de La Caixa, conté com a element més característic una escultura de Domènec Fita, amb una font

La confluència de l’avinguda de Mossèn Constans i el carrer Pintor Pigem, de Banyoles, a tocar dels pisos de La Caixa, s’està transformant en una plaça. L’Ajuntament hi ha començat recentment les obres de remodelació urbanística, amb un pressupost de 100.000 euros.

Arbrat nou

El projecte consisteix a eliminar el vial que hi havia entre la zona verda i els pisos per encabir-hi un paviment que doni continuïtat a la vorera; la renovació de l’arbrat (hi ha exemplars de pins i de xiprers que són molt grans i les seves arrels estan rebentant el paviment), amb espècies que a la tardor ofereixin un cromatisme variat, i la construcció d’un banc que ressegueixi el perímetre. “La idea –va explicar el regidor d’Urbanisme, Albert Tubert, quan va explicar el projecte– és trencar l’aïllament de la part central provocat per l’existència del carrer lateral i fer que sigui un lloc per poder-s’hi estar.”

Llambordes i gespa

Quant a materials, el nou paviment que substitueix l’asfalt del carrer seran llambordes combinades amb gespa. D’aquesta manera, l’estètica encaixarà amb la del lateral, on ja hi havia herba.

D’altra banda, l’espai de contenidors de la recollida selectiva s’hi mantindrà, però situat en un altre punt de la futura plaça.

L’escultura de Fita

Un dels objectius de la reforma –han explicat des de l’Ajuntament– és donar més rellevància a l’element més característic de la cruïlla –però que passava força desapercebut–, l’escultura de Domènec Fita que van inaugurar el 1976 per commemorar el 50è aniversari de la primera oficina de La Caixa que es va obrir a la ciutat.

És un plafó de formigó que mesura 2,5 metres de llargada i 1,5 metres d’altura. A cada extrem hi ha dos cossos més amples en cada extrem i en una de les cares hi té una font. Al formigó, Fita hi va gravar la frase “La Caixa a Banyoles” i també noms de personatges i dates importants de la història i llegendes de la ciutat, entre els quals destaca una referència al monestir de Sant Esteve i les aloges, a més de dibuixos al·lusius al paisatge local.

LA XIFRA

100.000
euros
té de pressupost aquesta obra.

LA DATA

1976
va ser l’any
en què van inaugurar l’escultura de Fita.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona