Urbanisme

opinió. Alcaldessa de Salt (PSC)

Recuperar el cor de Salt

El dilluns dia 17 de maig de l'any 2010 serà recordat com la data inicial del canvi de Salt, perquè s'efectuarà l'operació més gran feta mai a comarques gironines, amb l'enderroc de 600 habitatges i la rehabilitació de 1.200 cases i pisos. Som davant del primer moment d'una inversió sense precedents per dignificar i recuperar el cor de la ciutat, esponjar i esfondrar edificis, crear espais cívics i construir equipaments, alliberar i desmassificar. Han estat necessaris molts esforços i vèncer obstacles enormes durant els últims dos anys. El govern de Salt té un projecte i sap on va. Les potencialitats de Salt d'esdevenir un bon exemple de superació en un context difícil a causa de la crisi i de la immigració, mitjançant la creació de dinàmiques positives de convivència, han estat clau per convèncer l'Estat i la Generalitat que s'havien de comprometre amb el nostre poble.

Durant els pròxims dotze anys, Salt portarà a terme un ambiciós projecte d'inversió de l'Estat i de la Generalitat per a la transformació i millora de tot el sector centre. La gent de Salt mereix que les institucions ens hagin sabut entendre quan els dèiem que hauríem de començar a donar solucions estructurals a problemes complexos, que hauríem de trobar sortides a situacions difícils, i que caldria tenir coratge per actuar i invertir. Hem sol·licitat a la Generalitat de Catalunya que declari àrea de renovació urbana el perímetre format pels carrers Àngel Guimerà, Santiago Ramón y Cajal, Torres i Bages, Països Catalans i Esteve Vila. I hem estimat com a àrea de rehabilitació integral el conjunt del municipi a excepció de les construccions més recents, on els particulars podran acollir-se si ho desitgen a ajuts per a la rehabilitació dels seus habitatges. Les declaracions d'àrea de renovació urbana i de rehabilitació integral suposaran un desemborsament de recursos a Salt com no n'hi ha hagut cap altre abans, significaran una transformació del nucli urbà com no n'hi ha hagut cap més en cap altra ciutat de les comarques gironines.

Quantes vegades els polítics i periodistes, analistes i ciutadans, havien dit o deixat escrit que Salt necessitava respirar! És evident que Salt requeria tenir menys habitatges i reduir de manera significativa la densitat poblacional. He dit en més d'una ocasió que la raó més important per comprendre que, avui, Salt tingui un 43% d'immigració ha estat la tipologia del mercat de l'habitatge. I que ningú no s'enganyi: aquest percentatge de nouvinguts arribats en poc temps és dificilíssim de gestionar a qualsevol lloc. Al sector centre els problemes són evidents. Excessiva densitat poblacional. Persones d'arrels, costums i tradicions ben diferents, que conviuen en espais reduïts i limitats. Nivells elevats d'atur i, per tant, problemes econòmics i situacions familiars fràgils. En conseqüència, degradació de les escales, els ascensors i les zones comunes. Ocupació irregular d'habitatges buits i sobreocupació de pisos. Problemes de convivència dins les comunitat de propietaris. I un entorn urbà mancat d'espais verds, aparcaments i equipaments municipals. La realitat i la vida quotidiana dels veïns i veïnes, dels saltencs i saltenques, farà un gir notable: construirem places on ara hi ha estretor i problemes de convivència; edificarem equipaments on hi ha habitatges vells i espatllats, i tindrem parcs oberts on hi ha carrers deteriorats.

Per tots aquests motius, sento una gran satisfacció presentant aquest èxit col·lectiu de magnitud de tots els grups polítics de l'Ajuntament i, en especial, de tots els ciutadans i ciutadanes de Salt. És un somni fet realitat. Estem davant d'una oportunitat històrica per millorar la vida de moltes persones i, sobretot, perquè Salt tingui un futur esperançador. Eradicar aquests problemes i deixar-los enrere requerirà solidesa i mantenir el pols ferm, energies i voluntat de treball de tots i totes. De manera conjunta haurem de començar a saber deixar de dir que tot és un desastre. Tenim els diners per engegar una remodelació definitiva del sector centre, per retrobar-nos amb Salt. Tenim eines perquè els joves es quedin a viure al poble, per guanyar cohesió social, per teixir lligams socials, veïnals i comunitaris, per crear un entorn còmode i agradable, per reclamar de nou amb orgull la nostra identitat compartida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona