urbanisme
Malgrat aplicarà mesures per “ordenar” la zona turística
Exigirà als comerços que compleixin uns requisits mínims d'espai de venda i que superin les barreres arquitectòniques
L'Ajuntament ja disposa d'una diagnosi que servirà de base per definir el futur d'aquest àmbit
“Caldrà executar accions concretes per millorar l'espai turístic”
Fil a l'agulla. Malgrat de Mar vol millorar la seva zona turística, emmarcada entre el passeig Marítim i les avingudes Bon Pastor i Països Catalans, i ho vol fer resolent els problemes endèmics que arrossega una urbanització que ha quedat obsoleta. Fa poc temps que es van presentar els resultats d'un estudi encarregat al grup d'arquitectes Mariné-Pascual que plantejava, entre altres accions, la remodelació del passeig, la millora de la continuïtat amb el nucli urbà, la transformació i millora dels patis i cobertes dels edificis de planta baixa, el foment de la qualitat dels comerços i la potenciació de l'oferta d'establiments de restauració i oci.
L'alcaldessa i alhora titular de Turisme, Conxita Campoy (PSC), explica que amb la diagnosi sobre la taula –que ha estat presentada i aprovada pel sector turístic–, “caldrà començar a executar accions”. Campoy considera que una de les primeres coses que cal posar en marxa és la millora dels comerços, en especial del passeig Marítim. “Molts han ocupat un espai reduït, que correspon als baixos dels edificis, sense lavabos i amb barreres arquitectòniques que no es poden resoldre sense una intervenció general”, apunta. L'alcaldessa preveu que la mesura s'apliqui a partir d'una ordenança municipal que contempli una moratòria en les llicències de comerços, convidant els seus propietaris a fer les adaptacions i reformes adequades.
Plans especials
Un altre dels punts febles de la zona turística és que els hotels existents ja han superat el seu sostre edificable. “Amb la normativa actual es fa difícil donar llicències perquè facin obres, i aquest és un fet que dificulta en extrem que aquests establiments millorin i s'adaptin a les exigències del sector”, reflexiona.
En aquest sentit, sobre la base de l'estudi realitzat per Mariné-Pascual, el govern local disposa d'informació suficient “per trobar l'instrument urbanístic que, amb el suport de la Generalitat, permeti superar el que ara és un carrer sense sortida”.
Un tercer àmbit d'actuació és l'espai públic. “És cert que el mateix passeig necessita una transformació important que inclou canviar el sistema de canalitzacions que suporten massa pressió de l'aigua, però abans hem de resoldre l'últim tram de la riera, el de la desembocadura a mar i que enllaça amb el passeig”, recorda l'alcaldessa. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va comprometre fa més d'un any a desencallar aquest projecte, que contempla les obres de connexió viària per al trànsit de vehicles i vianants amb la zona de la platja.