Urbanisme

Reclamen la preservació de tres ponts sobre el riu Sénia que estan malmesos

La Comissió Cívica del Patrimoni de l'Ebre exigeix l'actuació de les administracions catalana i valenciana

Són infraestructures del segle XVIII

La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre ha demanat a les administracions catalanes i valencianes que actuïn per preservar tres antics ponts sobre el riu Sénia que encara estan en ús. Es tracta d'infraestructures construïdes al segle XVIII, vinculades als antics molins de la zona, i que en aquests moments tenen problemes de deteriorament estructurals que poden fer-se més greus. Més enllà d'una intervenció arquitectònica i de reordenació per mantenir el pas del trànsit amb seguretat –que es plantejarà a la Mancomunitat de la Taula del Sénia–, la Comissió vol realçar la importància etnogràfica de l'espai amb un reconeixement administratiu a banda i banda del riu.

Els ponts del Molí de Roca, del Molí de Bordales i del Molí de l'Om comuniquen encara zones dels termes municipals d'Ulldecona, la Sénia (Montsià) i Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat) separades pel curs del riu Sénia. Inicialment considerats com a medievals, són, en realitat, segons ha dit un dels membres de la Comissió Cívica del Patrimoni a l'ACN, Ferran Torta, mostres de l'arquitectura popular del segle XVIII, “efectiva però molt senzilla”, que han resistit el pas dels anys i l'ocàs de l'activitat dels molins, de les fàbriques papereres i dels lligallos per on circula el bestiar. De fet, d'entre la dotzena que existeixen a la zona, els tres ponts encara continuen comunicant camins i són lloc de pas de ramats, vehicles i, fins i tot, camions.

L'anàlisi de la comissió ha detectat desperfectes estructurals sobre els quals caldria actuar de forma immediata. La calçada de terra filtra l'aigua de la pluja. Això contribueix a la degradació del material que uneix les llenques de pedra que formen els arcs i provoca la seva deformació a mitjà i llarg termini. Amb el temps, han desaparegut també les baranes de seguretat de la part superior. Per tot plegat, creuen que seria necessària una actuació de consolidació, instal·lació de baranes i la regulació del pas amb senyalització. “Si no hi ha voluntat ni cap administració ho fa seu, pot passar que algun d'aquests ponts acabi caient i ens quedem sense una infraestructura molt utilitzada al territori”, ha lamentat Torta.

LA FRASE

Pot passar que algun pont acabi caient i perdem una infraestructura molt utilitzada.
Ferran Torta
MEMBRE DE LA COMISSIÓ CÍVICA DEL PATRIMONI DE LES TERRES DE L'EBRE

LA XIFRA

12
ponts
comunicaven les dues bandes del riu Sénia, tot i que actualment només n'hi ha tres en servei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona