Medi ambient

Que no caigui en l'oblit

Avui es compleixen dos anys del foc que va afectar 13.000 hectàrees a l'Alt Empordà i que es va cobrar quatre vides

La comarca recorda els fets amb unes jornades de prevenció d'incendis i diu que ha après la lliçó

Avui es compleixen dos anys del que va ser el pitjor foc de l'Alt Empordà dels últims 25 anys. Aquell incendi va devastar 13.000 hectàrees de terreny i hi van morir quatre persones, dues al foc iniciat a la Jonquera i dues més a l'incendi de Portbou. Ara que els boscos afectats han deixat enrere bona part de la negror i van recuperant el color verd, la comarca no vol que aquells fets caiguin en l'oblit.

Per això ho ha volgut commemorar el segon aniversari amb les jornades sobre “Eines per a la prevenció d'incendis”, en què hi participen una vintena de tècnics i especialistes en la matèria. Els participants en les jornades asseguren que s'ha après la lliçó i que des d'aquell juliol de 2012 s'ha treballat en la prevenció, tant en conscienciació a la població, com amb feines de neteja del bosc, com també amb canvis legislatius. També es va tenir un record per les víctimes mortals.

La inauguració va anar a càrrec del president del consell comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, que va destacar que cal vincular el producte de proximitat a la prevenció d'incendis, recuperant conreus i destinant-los a productes locals apostant per la Marca Empordà. “Allà on va afectar menys el foc del 2012 va ser precisament on hi havia conreus. Cal vincular-ho a la prevenció”, va dir el president comarcal. Sanllehí també va confiar que les pluges de les últimes hores “salvin la temporada” pel que fa a incendis.

El conseller comarcal de Protecció Civil i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, va assegurar que l'incendi de 2012 va ser “diferent” perquè “tothom n'ha volgut aprendre una lliçó, que és que hem de conviure amb el foc”. Cervera, que en aquell moment era cap de les ADF a la comarca, va posar molt èmfasi en la prevenció i va destacar l'esforç de les administracions.

També el director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va posar la prevenció com a “clau de volta per minimitzar els riscos”. I va destacar la feina que s'ha fet des de les comarques en aquest sentit. “Hi ha un abans i un després de l'incendi de l'Empordà, que va fer canviar la legislació”, va dir .I va afegir-hi: “En els incendis quan es recupera el color verd ens n'oblidem i aquest cop no ha estat així. I va apostar per fer pedagogia de l'autoprotecció a les escoles.

Per part seva, el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, va insistit en la necessitat de conscienciació a la població de la importància de la prevenció i va destacar que s'han inclòs els masos aïllats en els casos en què s'han de fer franges de protecció antiincendis.

A la jornada d'ahir hi van assistir prop d'un centenar de persones, entre les quals molts alcaldes i regidors de la comarca. Entre d'altres, hi havia les alcaldesses de la Jonquera, Sant Mori, Ordis i Roses, i els alcaldes de Vilamalla, Cadaqués, Avinyonet de Puigventós, Terrades i Cantallops. També hi havia el regidor de Medi Ambient de Figueres, Pere Giró. Es va parlar de com gestionar els massissos forestals d'alt risc, sobretot de l'Albera, i també del manteniment de franges de protecció, com l'ús de burros a Cantallops, o les taxes al Port de la Selva.

Avui, se celebrarà la segona jornada, coincidint just amb el dia en què es compleixen dos anys de l'inici d'aquell foc devastador. Se centraran en valorar les accions desenvolupades dins la campanya #FocEmpordà i Foc al Cor. També es parlarà del producte local i el moviment km 0.

LES FRASES

Allà on va afectar menys l'incendi de l'any 2012 a la comarca va ser on hi havia conreus
Xavier Sanllehí
president del consell comarcal de l'alt empordà
Hem après la lliçó i hem sabut traslladar aquesta consciència. Hem d'aprendre a conviure amb el foc
Josep Maria Cervera
conseller comarcal de protecció civil de l'alt empordà
Normalment quan es recupera el verd després d'un incendi ens n'oblidem i aquest cop no ha estat així
Albert Ballesta
responsable dels serveis territorials d''interior a girona
Hem aconseguit traslladar a la població la importància de la prevenció. I hem fet un canvi legislatiu
Jordi Aurich
director general de protecció civil de la generalitat
144
milions
de dans entre béns públics i béns privats es van declarar després del foc
17
municipis
afectats hi va haver en l'incendi del juliol de 2012, des de la Jonquera a Avinyonet de Puigventós


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia