Medi ambient

Un antic molí d'aigua es convertirà en un centre d'interpretació a Vilobí

L'Ajuntament obrirà un espai d'informació al paratge de les Fonts, al nucli de Salitja

Serà el punt de sortida d'excursions a l'ermita i al volcà de la Crosa

L'antic molí d'aigua de les Fonts es convertirà l'any que ve en un centre d'interpretació a Vilobí d'Onyar. L'Ajuntament obrirà un espai d'informació al paratge de les Fonts, al nucli de Salitja, que s'hauria d'estrenar el primer semestre de l'any que ve. “La idea és fer un centre d'interpretació, un museu i una explicació del paratge de les Fonts, que inclouria el volcà de la Crosa”, assenyala el regidor de Pagesia de Vilobí, Joan Viñolas (CiU).

El pressupost de l'obra és de gairebé 150.000 euros, 104.000 dels quals arribaran del pla únic d'obres i serveis de Catalunya (Puosc) del 2012, detalla l'alcaldessa, Olga Guillem. La voluntat de l'equip de govern és posar a licitació les obres a l'octubre i començar-les a final d'any.

El futur centre d'interpretació de les Fonts (Salitja) tindrà, comptant els accessos i l'entorn, uns 317,40 m² de superfície. Dins de l'antic molí, hi haurà una recepció i un punt de trobada amb cadires a la planta baixa (59,85 m²) i una primera planta (57,45 m²) amb una sala d'exposicions i eines del camp. Fora de l'edifici, hi haurà uns lavabos de nova construcció.

El centre serà el punt de sortida i arribada d'excursions fins a la resclosa d'en Borra, al nucli de Sant Dalmai, i fins a l'ermita de les Fonts. A prop de l'ermita hi ha una zona de pícnic i vies verdes.

Consorci dissolt

L'Ajuntament de Vilobí d'Onyar executarà les obres de manera individual, després que es dissolgui, en les pròximes setmanes, el Consorci de la Crosa, en què hi ha els ajuntaments de Bescanó i d'Aiguaviva. A més, el consistori vilobinenc ja té l'aprovació d'Urbanisme per fer l'actuació en sòl no urbanitzable, indica Guillem.

El molí de les Fonts és de titularitat municipal des de fa una dècada. Va deixar de funcionar fa uns noranta anys, explica Viñolas. “[A Vilobí] la gent gran explica que els seus pares venien aquí a amorrar el blat per fer el pa i l'ordi per fer farina per als animals. Avui dia ja no queda ningú que recordi com funciona.”

Viñolas assenyala que el molí s'hauria pogut construir a principis del segle XVIII; va ser utilitzat durant uns cinquanta anys. Hi ha altres molins semblants al municipi, però són de propietat privada. Al costat del molí, hi ha una bassa artificial amb uns 2.000 m³ d'aigua amb la qual els pagesos i hortolans del poble poden regar els terrenys.

LA FRASE

La gent gran explica que els seus pares venien al molí de les Fonts a amorrar blat i ordi
Joan Viñolas
regidor de pagesia de vilobí

LA XIFRA

317,40
metres quadrats
tindrà el futur centre d'interpretació i informació turística, comptant l'entorn i els accessos.

Sense 1.000 metres cúbics de fang de la bassa

La construcció del centre d'interpretació serà la segona fase de les obres al molí de les Fonts. En la primera, executada la tardor passada, l'Ajuntament de Vilobí va treure 1.000 metres cúbics de fang de la bassa que hi ha a tocar del molí. “Els veïns [regants] tenien problemes amb la bassa. Hi havia filtracions i quedava buida d'aigua”, assenyala el regidor de Pagesia, Joan Viñolas.

La bassa del molí es nodreix d'aigua de la mina de les Fonts, que és al costat de l'ermita. Una llegenda diu que en un camp de Can Tries un bou que llaurava va trobar una marededéu. “Van gratar allà i hi van trobar aigua. Però això és una llegenda.” Ara de la mina brolla aigua que arriba fins a la bassa.

El consistori va invertir uns 40.000 euros a treure fang, consolidar les parets amb formigó i impermeabilitzar-les. “Es va treure la fauna que hi havia, com ara ànecs, oques i crancs americans. Els crancs feien malbé els talussos”, assenyala el regidor.

Abans que comencin les obres del centre d'interpretació, a la bassa hi torna a haver ànecs i oques. Hi caben 2.000 metres cúbics d'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona