Medi ambient

Cultius adaptats al canvi climàtic

El conreu de l'arròs al delta de l'Ebre produeix unes 10.500 tones de metà anuals

El cicle productiu de l'horta i els cítrics s'altera i cal buscar nous cultius

L'escalfament del planeta, la pujada del nivell del mar i la concentració de la pluviometria (pluges torrencials) tindran un impacte sobre l'hàbitat i les espècies de la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre, però també sobre el sector agrícola. “Els productors agraris serem la primera empresa afectada per l'impacte del canvi climàtic. Ara sabem que el cicle dels cultius està canviant, però no sabem quin és el nou cicle”, ha explicat el pagès i excoordinador d'Unió de Pagesos (UP) a l'Ebre, Joan Montesó. Les temperatures d'aquest hivern han provocat una caiguda d'un 60% de la producció d'horta i també es preveuen pèrdues en els cítrics. “Les collites van lligades al cicle de la natura, però aquest cicle s'està alterant i no sabem com planificar les produccions”, ha dit Montesó. Fins al 2021 s'estima que la temperatura s'incrementarà uns 0,8°C, mentre que el 2031 i el 2050 l'augment serà d'1,4°C cada dècada, segons les dades de la investigadora Mercè Castellà, de la URV, que va exposar els canvis climàtics previstos i la importància d'adoptar mesures per mitigar-los en unes jornades organitzades per CCOO dijous a Tortosa.

Els canvis en el cicle de conreu fa que alguns pagesos de l'Ebre comencen a plantejar-se cultius alternatius als tradicionals. “Tota la plana de cítrics del Montsià abans eren oliveres i, en poc temps, s'haurà d'optar per altres conreus adaptats a temperatures elevades”, ha comentat Montesó, tot i admetre que el fort vent que bufa a l'Ebre és un handicap per implantar cultius de climes tropicals.

Al marge de buscar conreus alternatius, és necessari adaptar els tradicionals i prendre mesures per mitigar l'impacte del canvi climàtic. En aquest sentit, un estudi de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) estima que el conreu de l'arròs al Delta produeix unes 10.500 tones de gas metà anualment. El càlcul s'ha fet a través del projecte Life Ebre-Admiclim, que té un pressupost de 2,2 milions d'euros i que establirà la base del pla d'acció climàtic al Delta.

Per determinar el volum d'emissions de metà s'han fet avaluacions en quinze camps d'arròs distribuïts per tota la superfície deltaica i representatius de la variabilitat en el conreu. Els científics han constatat que hi ha dos períodes estacionals en les emissions de metà, que corresponen als mesos de juliol i agost i octubre. A més, la generació de metà es produeix per la inundació dels camps, que provoca que el sòl tingui poc oxigen. A partir d'ara, la tasca de l'IRTA se centrarà a determinar pràctiques de conreu de l'arròs, de gestió de l'aigua i fertilització, que permetin reduir l'emissió de gas metà. Amb tot, la inundació s'ha de mantenir per les aus aquàtiques.

LA FRASE

Els productors agraris serem la primera empresa afectada per l'impacte del canvi climàtic
Joan Montesó
PAGÈS I EXCOORDINADOR D'UNIÓ DE PAGESOS A L'EBRE

LA XIFRA

2,2
milions
d'euros és el pressupost del projecte Life, que establirà la base del pla d'acció climàtic al Delta (2018).

Accions per mantenir la reserva

Tot i les mesures que es poden prendre a escala local
per reduir l'impacte del canvi climàtic a les Terres de l'Ebre, el representant de CCOO
a la reserva de la biosfera de l'Ebre, Víctor Gimeno, reclama que l'administració i les grans empreses emprenguin mesures per mantenir l'espai natural. “Les espècies i hàbitats de l'Ebre estan en risc; s'ha d'emprendre accions dràstiques per conservar aquest patrimoni natural”,
ha assenyalat Gimeno. Per la seua banda, el secretari general de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó, sosté que l'aigua és un problema no només pel pla hidrològic de l'Ebre, sinó per l'increment de pluges torrencials.

Al marge de l'impacte
del canvi climàtic sobre l'agricultura i el medi ambient, CCOO lamenta que les mesures que s'implanten per mitigar aquest impacte comporten el tancament de fàbriques, com en el cas de Flix, en lloc d'adaptar-se als canvis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia