Unes 2.500 persones fan compost casolà per al seu ús a la Selva
Aquest estiu una nova campanya del Consell Comarcal s’ha fixat l’objectiu d’incorporar tres-cents usuaris més
Unes 2.500 persones de la comarca de la Selva practiquen el compostatge casolà i les campanyes per convèncer nous adeptes no s’aturen durant l’estiu. Aquests mesos un equip d’informadors multiplica tallers informatius i fa repartiment de dispositius amb l’objectiu d’incorporar uns tres-cents usuaris més, especialment als municipis d’Hostalric, Caldes de Malavella i Sils, on s’ha implementat recentment el servei porta a porta de recollida de residus.
Impulsada pel Consell Comarcal i amb el suport de subvencions de l’Agència Catalana de Residus, la Xarxa de Compostaires de la Selva es va iniciar el 2006 amb el lema “Fes el teu adob, fes-te compostaire”, i agrupa avui prop d’una vintena de municipis de la comarca.
L’objectiu és promoure el compostatge domèstic entre aquelles famílies que disposen d’espai per tenir un compostador al seu jardí o hort i que passen a ser els responsables del manteniment d’un compostador domèstic. Després dels tallers que s’organitzen als diferents municipis per explicar els avantatges i funcionament d’aquesta pràctica, es lliuren els compostadors a les persones interessades (a canvi d’una fiança que serà retornada posteriorment un cop s’ha comprovat el bon ús del dispositiu).
Als diferents municipis que formen part de la xarxa els particulars que es donen d’alta del servei es beneficien d’un descompte en la taxa d’escombraries d’entre un 10% i un 20%, segons els casos, en relació amb l’import inicial. La finalitat principal, però, és que als veïnats i urbanitzacions residencials, el compost obtingut servirà per a l’autoconsum en jardins i horts particulars. A més de donar resposta a la necessitat col·lectiva de recollir selectivament les restes orgàniques, els compostaires generen el seu propi adob orgànic, que es pot utilitzar en l’agricultura i la jardineria, substituint els adobs químics.